
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave. S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Mr. Robert A. Stewart 
UPS Component Shop Supervisor 
UPS Hydrostatic Shop 
UPS Aircraft Maintenance Hangar 
750 Grade Lane 
Louisville, KY 40213 

Reference No. 07-0077 

Dear Mr. Stewart: 

This is in further reference to your follow-up letters inquiring about the cylinder 
requalification requirements contained in 5 180.205 of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask about the methods used to calibrate the 
pressure test system. I apologize for the delay in responding. 

Your questions are paraphrased and answered below: 

Ql. What tolerances apply to permanent expansion of a calibrated cylinder? 

Al .  None. 49 CFR § 180.205, paragraph (g)(3) requires a cylinder requalifier to use a 
calibrated cylinder or other method authorized in writing by the Associate Adiniriistrator for 
Hazardous Materials Safety to verify the accuracy of a hydrostatic retest system, including 
both the Pressure Indicating Device and the Expansion Indicating Device (ETD). Paragraph 
(g)(4) specifies that the calibrated cylinder must show "no permanent expansion." This is a 
separate requirement and is not related to the test equipment 21.0% accuracy requirement. 
Thus, the HMR do not specify a tolerance in the determination of permanent expansion of a 
calibrated cylinder when used to demonstrate the accuracy of a retest system. Any 
permanent expansion may indicate entrapment of air or other malf~~nction of the equipment. 

Q2. Does the requirement that the calibrated cylinder show no perinanent expansion hold a 
requalifier who utilizes digital equipment, which measures expansion to a high degree of 
resolution, to a different standard than a requalifier who utilizes less sophisticated methods? 

A2. The requirement is the same regardless of the type of equipment used. The calibrated 
cylinder must show "no permanent expansion." This means that the water level in the burette 
or the weigh bowl must return to the same point where it began - not slightly higher or 



lower. Rounding is not permitted when determining whether the calibrated cylinder has 
shown permanent expansion. After depressurization of the calibrated cylinder, all of the 
displaced water must return to the water jacket. Any volume of water measured in the EID 
above zero (or the original reading) indicates permanent expansion of the calibrated cylinder. 
If this occurs, the equipment has not been proven to be accurate in accordance with the 
HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you have additional questions. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



April 6,2007 

Office of Hazardous Materials Standards 
Regulatory Review and Reinvention 
Hattie Mitchell, Chief 
400 7" St., S.W. 
Washington, DC 20590 

Ref. No.: 07-0059 

Dear Ms. Mitchell, 

Thank you for your response to question #1 (Ref. No.: 07-0059) dated March 30,2007. However; United Parcel 
Service Co. (UPS) is still awaiting your response to question #2 and question #3. Please provide this information as 
soon as possible. Operators within the industry utilizing similar high quality electronic precision test systems, and 
not the less accurate burette tubes, are also awaiting this response. The electronic precision test systems are capable 
of reading to 0.1 cubic centimeters (cc) through its full range 

Questions: 

2. If the EID is allowed +1.0% accuracy, and the Calibrated cylinder is used to prove this accuracy Q1.0% of 
the total expansion value of the Calibrated Cylinder), then according to 49 CFR180.205 paragraph (g)(3)(ii) 
and 49 CFR180.205 paragraphs (g)(4), what are the tolerance requirements of the device that do not pertain 
to certain readings (i.e. the permanent expansion reading of the calibrated cylinder). 

3. According to 180.205(g)(2) and (3), the EID is required to have a readability to within 1% of the Total 
Expansion, and an accuracy of 21.0% of the Total Expansion. However, according to your letter, the EID 
must show zero (Occ) permanent expansion, in other words 20.0% tolerance. Please answer the following 
questions specifically and explain your answers: 

a. How can we be held to an accuracy and readability requirement that is higher than the device, 
itself, is required to have? (i.e. O.Occ Permanent Expansion reading for a device that is allowed 
+1 .O% deviation.) - 

b. Why are we being penalized for using higher quality equipment? These readings would not 
even be seen on a system using a burette. On a burette typc machine, the increments would be 
0.5cc, and the operator would record O.Occ for anything less tnan 0 . 5 ~ ~ .  It is only because we 
have invested in higher quality, digital equipment that these readings can even be detected. 
These readings are smaller than the required resolution and accuracy requirements of the 
device, and would never be seen on the old burette type equipment. This lack of understanding 
of technical specifications for resolution and accuracy by PHMSA is penalizing users who 
invest in higher quality equipment. If our machine was capable of reading in 0 . 0 0 1 ~ ~  
increments, would you penalize us for 0 . 0 0 1 ~ ~  deviations? How far are you going to take this 
foolishness? 

The responses to these questions are very important and beneficial to our ultimate decision whether to request a 
Formal Administrative Hearing for the Notice of the Probable Violations on PHMSA Case No. 06-0257-CRS-CE. 
Once again, I am requesting the Probable Violations on PHMSA Case No. 06-0257-CRS-CE be dismissed given the 
ambiguity and disparate treatment under the regulations and the corrective actions already taken by UPS. 

I hope we can resolve this matter without having to request a Formal Administrative Hearing in accordance with 49 
CFR 107.319. 

Best Regar 

&4 
Robert A. Stewart 
UPc Component Shop Supervisor 
UPS Hydrostatic Shop (RIN number G305) 
UPS Aircraft Maintenance Hangar 
750 Grade Lane 
Louisville, KY 40213 
Telenhone: (502)-359-8274 
Fax: (502)-359-7277 




