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AUG 2 '1 2012 

Mr. Todd L. Tullio 
Manager. Regulatory Compliance 
ConocoPhillips Pipe Line Company 
Threadneedle TN-5022 
600 N Dairy Ashford 
P.O. Box 2 I 97 
Houston, TX 77252 

Dear Mr. Tullio: 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), you asked 
for an opinion on the regulatory status of several propane tanks located at ConocoPhillips Pipe 
Line Company's (CPPL) La Junta Terminal in Colorado. You stated that, in your view, these 
tanks are capable of receiving and storing propane transported by pipeline for reinjection and 
continued transportation by pipeline. Therefore, they should be regulated as breakout tanks 
under 49 CFR Part 195. 

Background 

The La Junta Terminal is part of CPPL's Borger-Denver Pipeline System. 1 Twenty tanks at the 
Terminal are used to receive and store liquid propane. 2 Under normal operating conditions, 
propane is delivered from a refinery in Borger, Texas, and stored in these tanks for sale at a truck 
loading rack. In January 2007. however. CPPL received a batch of off-specification propane that 
the company decided to return to the refinery for reprocessing. After developing a specific 
procedure for that purpose, CPPL modified the necessary equipment at the Terminal and 
re-injected two batches of the off-specification product. No other propane re-injections have 
occurred since that time. but your letter states that the tanks remain "connected in a manner 
whereby propane can be re-injected to a common carrier pipeline." 

1 http:. www .cono<:_ophi llipspipeline.cmnTNioperat i()_runap/PaQe'i i!lcl\:\_._a.c,p\ (last accessed Sept. 23. 201 l ). 

2 Eighteen of the tanks have an individual capacity of 30.000 gallons. The two other tanks have an individual 
capacity of 60.000 gallons. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration. Office ofP1peline Safety provides written claritications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the claritication. Interpretations do not create legally-enforceahle rights or obligations and arc provided to 
help the public understand how to comply with the regulations 
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Analysis 

A breakout tank is defined in 49 CFR 195.2 as "a tank used to (a) relieve surges in a hazardous 
liquid pipeline system or (b) receive and store hazardous liquid transported by a pipeline for 
reitDection and continued transportation by pipeline.'' The Materials Transportation Bureau 
(MTB), one of PHMSA' s predecessor agencies, adopted that definition in a final rule issued after 
the enactment of the Hazardous Liquid Pipeline Safety Act of 1979.3 As MTB stated in that 
proceeding, this definition is specifically designed to exclude tanks that are only used to receive 
and store hazardous liquid transported by pipeline for continued transportation by truck, rail, 
marine vessel, or other non-pipeline modes oftransportation.4 

While the tanks at the La Junta Terminal are predominantly used to receive stored liquid propane 
for continued transportation by truck, that use is apparently not exclusive. CPPL has re-injected 
propane from these tanks for continued transportation by pipeline, and the facilities at the 
Terminal remain configured in a manner that would permit similar re-injections in the future. 
Therefore, the tanks described in your letter qualify as breakout tanks under the definition 
provided in § 195.2. 

It should be noted that if CPPL were to re-inject its off-specification product into the pipeline 
system, the company must prepare a Management-of-Change procedure. It should also be noted 
that the opinion offered in this letter does not preclude the U.S. Environmental Protection 
Agency (EPA) from regulating the tanks at the La Junta Terminal under the Risk Management 
Planning requirements in 40 CFR Part 68. EPA's authority is derived from the Clean Air Act, 
not the pipeline safety laws, and both agencies share the responsibility for regulating complex or 
dual-use facilities. 

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at (202) 366-4046. 

Sincerely, 

o e 
Director, Office of Standards 

and Rulemaking 

cc: United States Environmental Protection Agency, Region 8 

3 Department ofTransportation, Transportation of Liquids by Pipeline. 46 Fed. Reg. 38357,38358 (July 27, 1981). 

4 See Exxon Corporation v. U.S. Department of Transportation, 978 F.Supp. 946, 949-54 (E. D. Wash. 1997) (noting 
that PHMSA has established a definition for a "breakout tank" in 49 CFR 195.2 that is narrower than its broad 
statutory authority to regulate "the storage of hazardous liquid incidental to the movement of hazardous liquid by 
pipeline" under49 USC§ 60101(a)(22)(A)). 
The Pipeline and Hazardous Materials Satety Administration. Oftice of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations 
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Pipe Line Company 

April 13, 2011, 

John Gale, Director of Regulations 

Pipeline Hazardous Materials Safety Administration 

1200 New Jersey Avenue SE PHP-30 

Washington, DC 20590 


RE: Clarification request on breakout tank Jurisdiction at 
our La Junta Terminal in Colorado. 

Dear Mr. Gale, 

Pursuant to 49 CFR 190.11 (b), this letter is a request for clarification on the jurisdiction 
of the propane tanks at ConocoPhillips Pipe Line Company's (CPPL) La Junta Terminal. 
Based on the definition of a "Breakout Tank" as defined in 49 CFR 195.2, CPPL's 
position is that the propane tanks/spheres are breakout tanks and should be regulated 
by US DOT. 

At the La Junta Terminal in Colorado, CPPL's normal operations of the La Junta 
Terminal is to receive propane from a common carrier pipeline system and sell propane 
across the truck loading rack. CPPL also has the capability to re-inject back in to a 
common carrier pipeline system from its spheres. The movement of propane from the 
spheres to a common carrier pipeline system is generally done when CPPL receives a 
batch of off-specification (not meeting necessary product specifications) propane. In 
order to re-inject propane in to a common carrier mainline, CPPL would simply perform a 
valve line up that would allow the propane to be re-injected back in the common carrier 
mainline. 

On October 22, 2010, CPPL received a letter from the PHMSA's Western Region office 
saying that due to the frequency (one time event) that CPPL re-injects back in to the 
mainline, that the spheres would not fall under PHMSA's jurisdiction. The Western 
Region characterized this situation as a modification of a check valve and meter in order 
to accommodate a onetime injection of off-specification propane back into the pipeline. 
The Western Region further stated that the onetime event to deal with off-specification 
product does not meet the definition of breakout tank definition. A ~opy of the letter is 
attached for your convenience. 

CPPL respectfully disagrees with this interpretation. The definition of breakout tank as 
found in 49 CFR 195.2 is as follows: 



Breakout tank means a tank used to (a) relieve surges in a hazardous liquid 
pipeline system or (b) receive and store hazardous liquid transported by a 
pipeline for reinjection and continued transportation by pipeline. 

The definition does not require a regular use or frequency. It only requires the ability for 
such tank to be used to either relieve surges or receive product and reinject such 
product for the continued transportation by pipeline. It has been CPPL's practice in the 
past when determining the jurisdiction of a tank, sphere, or any device used to relieve 
surges in a hazardous liquid pipeline system or receive and store hazardous liquid 
transported by a pipeline for reinjection and continued transportation by pipeline, is 
based on how that device is connected. The spheres in question are connected in a 
manner whereby propane can be reinjected to a common carrier pipeline. The 
determination as to whether such tanks at CPPL's La Junta facility meet the definition of 
a breakout tank should not be based on frequency but that the capability is there to re­
originate propane back to the mainline whenever needed. 

CPPL respectfully request your response to this issue in the interpretation of the 
definition of breakout tank as set forth in 49 CFR 195.2 and further whether these 
spheres are subject to the jurisdiction and regulation of PHMSA. CPPL believes that if 
the capability to re-originate back in to the regulated mainline is there, then the tanks 
need to be regulated as breakout tanks and would fall under PHMSA jurisdiction. 

Thank you in advance for your prompt attention to this clarification request. Should you 
have any questions or need additional information, do not hesitate to call me at 832-379­
6255. 

~y, - ,,j~
Ou-vl{~~~ 

Todd Tullio 

Manager, Regulatory Compliance 
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