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Mr. Richard Abraham 
Regulatory Compliance 
Marathon Pipe Line LLC 
539 South Main Street 
Findlay, OH 45840-3295 

Dear Mr. Abraham: 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
October 21, 2011, you ask whether the 49 CFR 192.221 (b) exceptions for welding of steel in 
pipelines apply to Part 195. 

You also state that "Subpart E-Welding of Steel in Pipelines" under§ 192.221(b) appears to be 
quite specific in its message, because you believe that this Subpart does not apply to welding that 
occurs during the manufacture of steel pipe or pipeline components. Therefore. you read this 
subpart to mean that girth welding, for example, performed in a manufacturing setting to 
assemble pipe, fittings, t1anges, and a closure as part of a skid-mounted pig launcher not to 
adhere to Part 192 welding requirements. 

PHMSA disagrees with your determination that skid mounted pig launcher assemblies do not fall 
under the welding requirements of Part 192. The exception in § 192.221 (b) is referring to the 
manufacture of pipe and pipeline components. Manufactured pipeline components are individual 
elbows. tees, valves. 11anges. and fabricated fittings. Fabricated assemblies such as a meter skid, 
compressor skid, pig launcher/receiver skid units. or spools of pipe fall under the § 192.3 
definition of "Pipeline" and are not manufactured pipeline components. Fabricated assemblies 
are defined as the joining together of fittings. valves, tlanges and other fabricated components. 
Fabricated assemblies must be constructed in accordance with Part 192 requirements. 

·n1e Pipeline ami Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Patts 190-199) in the fom1 of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
hdp the public understand how to comply with the regulations. 
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PHMSA acknowledges that there are differences between Parts 192 and 195 welding of steel in 
pipeline requirements. Because they are independent standards, the Part 192 requirements and 
exceptions do not apply to Part 195. In this case. the question is moot because the welding 
requirements of Part 195 apply to constructing new pipeline systems with steel pipe, and for 
relocating, replacing, or otherwise changing existing pipeline systems. Therefore. the Part 195 
requirements do not apply to welding that occurs in the manufacture of pipe or individual 
pipeline components. However. using these individual components to construct them into pig 
launchers, etc., does constitute an "assembly"' and is subject to Part 195 regulations. I hope that 
this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me at 202-366­
0434. 

Sincerely, 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
( 49 CFR Parts 190-1 99) in the form of interpretation letters. These letters ret1ect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 



Environmental, Safety & Regulatory Compliance 

---------------------Marathon Pipe Line LLc 

October 21, 2011 

Office of Pipeline Safety (PHP-30), PHMSA 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Request for Interpretation 

To Whom It May Concern: 

539 South Main Street 
Findlay, OH 45840-3295 
Telephone 419/421-3529 

OCT 31 2011 

As an operator of both liquid and gas pipelines subject to 49 CFR Parts 195 and 192, we occasionally 
notice inconsistencies between these two regulations that are not seemingly related to the transported 
products. One such difference, for which we request your interpretation, involves welding in the 
manufacture of steel pipeline components. 

"Subpart E-Welding of Steel in Pipelines" under Part 192, § 192.221 (b) appears to be quite specific in its 
message: 


"This subpart does not apply to welding that occurs during the manufacture of steel pipe 

or pipeline components." 


We read this to mean, for example, that girth welding performed in a manufacturing setting to assemble 
pipe, fittings, flanges, and a closure as part of a skid-mounted pig launcher does not have to adhere to Part 
192 welding requirements. 

Part 195, on the other hand, does not include a distinct subpart dedicated to welding but rather, its 
welding-related references are located under "Subpart D-Construction." Within that subpart, there is no 
regulation language that parallels § 192.221 (b). In fact, after reviewing the remaining subparts of Part 
195, we can find no other section that appears to except welded steel components from this Part's welding 
requirements. 

If our understanding of§ 192.221 (b), as described above, is correct, and it is agreed that Part 195 does not 
have a similar exception, is it your opinion that we can apply the Part 192 exception to Part 195? 

Sincerely yours, 

z 
Richard Abraham 
Regulatory Compliance 
419-421-2290 
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