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The Honorable Tony Dale 
Texas House of Representatives 
Dist~ict 136, Room E 1.410 
P.b. Box 2910 
Austin, TX 78768 

Dear Mr. Dale: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
April 26, 2013, you requested an interpretation of whether counties are covered by the statutory 
language in the Federal Pipeline Safety Statutes, as amended by Section 3 ofthe Pipeline Safety, 
Regulatory Certainty and Jobs Creation Act of2011 (P.L. 112-90) (2011 Act). 

You stated that Texas Governor Rick Perry received a March 22,2013, letter from PHMSA 
advising the Governor that Texas would no longer be eligible for State Damage Prevention and 
One Call Grants beginning on January 3, 2014. You also stated that your understanding ofthe 
basis for this ineligibility is because the State of Texas One-Call statute allows exemptions for 
counties and the Texas Depmiment ofTransportation. Therefore, you asked ifthe 2011 Act 
applies to Texas counties. 

Section 3 ofthe 2011 Act states (emphasis added): 

SEC. 3. PIPELINE DAMAGE PREVENTION. 

(a) MINIMUM STANDARDS FOR STATE ONE-CALL NOTTFTCATlON PROGRAMS.--Section 6103(a) is amended to read as 
follows: 

"(a) MINIMUM STANDARDS.-

"(I) IN GENERAL-In order to qualify for a grant under section 61 06, a State one-call notification program, at a 
minimum, shall provide for-

"(A) appropriate participation by all underground facility operators, including all government operators; 

"(B) appropriate participation by all excavators, including all government and contract excavators; and 

"(C) flexible and effective enforcement under State law with respect to participation in, and use of, one-call 
notification systems. 

"(2) EXEMPTIONS PROHIBITED.-In order to qualify for a grant under section 6106, a State one-call notification 
program may not exempt municipalities, State agencies, or their contractors from the one-call notification 
system requirements of the program.". 
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(b) STATE DAMAGE PREVENTION PROGRAMS.-Section 60 134(a) is amended-

(1) in paragraph (1) by striking "and" after the semicolon; 

(2) in paragraph (2)(B) by striking "(b)." and inserting "(b); and"; and 

(3) by adding at the end the following: 

"(3) does not provide any exemptions to municipalities, State agencies, or their contractors from the one-call 
notification system requirements of the program.". 

(c) EFFECTIVE DATE.-The amendments made by this section shall take effect 2 years after the date of 
enactment of this Act. 

Under§§ 3(a)(2) and (b)(3) of the 2011 Act, in order to qualify for the Federal State Damage 
Prevention and One-Call grants, the State of Texas must remove exemptions for municipalities, 
State agencies, or their contractors from the One-Call notification system from its State laws. 
PHMSA interprets the law to include exemptions for all local and State governments, including 
towns, townships, boroughs, counties, parishes, and regional governments, or similar entities. 

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at 202-366-0434. 

S:ncere~ly, // . 
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Director, Office of Standards 

and Rulemaking 



Mr. Jeffry D. Wiese 

ToNY DALE 
STATE REPRESENTATIVE 

DISTRICT 136 

April 26, 2013 

Associate Administrator for Pipeline Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E24-455 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Re: Request for Official Opinion; Eligibility ofthe State of Texas for State Damage 
Prevention and One Call Grants 

Dear Mr. Wiese: 

I recently received a copy of the letter from Deputy Administrator Timothy Butters to Governor 
Rick Perry dated March 22, 2013 advising the Governor that Texas would no longer be eligible 
for State Damage Prevention and One Call Grants beginning on January 3, 2014. It is my 
understanding that the basis for this ineligibility is the exemptions in the Texas one-call statute 
for counties and the Texas Department of Transportation. I am currently sponsoring a bill in our 
Legislature that would remove these exemptions, but have encountered some opposition from 
county governments. The basis of this opposition is the counties' believe that they are not 
included in the statutory language of the Pipeline Safety Act, as amended by the Pipeline Safety, 
Regulatory Certainty and Jobs Creation Act of 2011. 

The purpose of my letter is to request an official opinion that counties are covered by the 
statutory language, as amended. This opinion would greatly facilitate the response to the county 
opposition. Because the Texas legislative session ends on May 28th, time is of the essence or the 
bill will fail due to a lack of time. Your assistance in obtaining a quick response to this request 
would be appreciated. I will continue my efforts to advance the bill while awaiting the official 
opinion. 



Your assistance is greatly appreciated. If you have any questions, please contact my office at 
512-463-0696. 

Sincerely, a£_ 
::Gt 
State Representative 
House District 13 6 

cc: Congressman John Carter 
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