
Office of Drug Enforcement and Program Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation

Question:  Does the medical review officer (MRO) have to personally conduct the
verification of a positive drug test result?

Response:  Section 40.33(c)(2) states "The MRO shall contact the individual directly, on a
confidential basis, to determine whether the employee wishes to discuss the test result.  A staff
person under the MRO's supervision may make the initial contact, and a medically licensed or
certified staff person may gather information from the employee.... the MRO shall talk directly
with the employee before verifying a test as positive".

The DOT requirement that the MRO be a licensed physician with knowledge of substance abuse
disorders (40.33(b)(1)) indicates the importance that the Department placed on this function.  The
regulatory requirement is that prior to making a final decision to verify a positive test result, the
individual is given an opportunity to discuss the test result directly with the MRO.  An
appropriately medically trained staff person (e.g., a nurse with substance abuse training) may
gather information from an employee about the employee's explanation for a positive result.  In
every case, however, the MRO must talk to the employee before making the decision to confirm a
laboratory positive as a verified positive drug test result.  No staff person can make this decision
for the MRO.  
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