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June 27, 1994

Mr. Larry D. Geske
President & CEO
Energy West, Incorporated
No. 1 First Avenue South
Great Falls, Montana  59403-2229

Dear Mr. Geske:

We have considered your letter of June 9, 1994, to Zach Barrett, regarding application of the
safety standard in 49 CFR 193.2155(c) to a proposed 55,000 gallon LNG storage tank that is
planned to serve the town of West Yellowstone.  Under § 193.2155(c), “if an LNG storage tank
is located within a horizontal distance of 6,100 m. (20,000 ft.) from the nearest point of the
nearest runway serving large aircraft as defined in 14 CFR Part 1.1, a Class 1 impounding system
must be used which is designed to withstand collision by, or explosion of, the heaviest aircraft
which can take off or land at the airport.”

You estimate that compliance with this standard will cost $225,000 for construction of a
“concrete bunker” around the tank.  Because you feel the potential risk of the tank is low, you
have asked that we either exempt it from § 193.2155(c) or determine that the airport does not
trigger application of the safety standard.

Your letter indicated that the airport is designed to handle large aircraft, and that large aircraft use
the airport on occasion.  Given these circumstances, we conclude that the airport comes under
§193.2155(c) and a Class 1 impounding system (defined in § 193.2153) fortified against aircraft
collision or explosion would be required.  However, such an impounding system differs from a
bunker, primarily because an impounding system does not have to have a cover.  In fact, covered
impounding systems are prohibited unless they meet the special requirements of § 193.2167.
Thus, fortification under § 193.2155(c) applies to the floor and dikes, or walls, of the impounding
system.

Because the tank would be an intrastate pipeline facility under the jurisdiction of the Montana
Public Service Commission, you would have to apply to that agency to obtain an exemption, or
waiver, from § 193.2155(c).  Following the statutory procedures (49 App. U.S.C. 1672(d)), we
would then review the matter if the Commission grants a waiver.

Sincerely,

Cesar De Leon
Director, Office of Pipeline Safety
Regulatory Programs


