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July 1, 1993

This is in response to your correspondence of March 25, 1993, requesting an opinion to
determine whether the environmental services that your company provides to pipeline
operators would subject your employees to the drug testing requirements under 49 CFR
Parts 199 and 40.

You indicated that your company provides services to pipeline operators and oil industry
clients.  These services consist of soil gas, soil, and water sample collection and analysis in
support of environmental investigations.  A report is prepared for the client that includes
an interpretation of your findings with tables and maps indicating the concentration and
the extent of volatile organic compounds found in the subsurface.  You have indicated that
at no time do you take samples from the pipelines.

Based on the information provided, it would appear that your employees do not perform
covered function (operation, maintenance, or emergency-response) on a pipeline or LNG
facility that would be subject to regulations contained in 49 CFR Parts 192, 193, or 195.
Therefore, your employees would not be subject to the drug testing regulations under 49
CFR Parts 199 and 40.

Thank you for your inquiry.  Please let me know if you need additional information about
our drug testing requirements.

  Sincerely,

  Richard L. Rippert
  Drug Compliance Coordinator
  Office of Pipeline Safety
    Compliance


