
dal\199.11\93-06-24

June 24, 1993

This is in response to your correspondence of April 8, 1993, requesting an interpretation
to determine whether the employees of another company that you are going to employee
in a covered function currently subject to the Department of Transportation (DOT) anti-
drug regulations, would be subject to a pre-employment drug test.

Your correspondence indicated that a pipeline operator intends on dropping the services
of one of its contractors for that of another (yours).  All use the same consortium to
administer their drug testing programs.

The situation involves an operator who had a contract with a company to perform
inspection work.  At the end of the contract the operator elected not to renew the
contract.  Instead, the operator has opted to enter into a contract with your company to
provide similar services which would be considered covered functions under Part 199.  A
number of employees working for the first contractor are going to be hired by your
company.  You indicate that these employees were immediately included in your DOT
random pool.

The employees which your company will hire would not be subject to pre-employment
testing so long as the operator is provided with documentation to substantiate that the
former employer was in compliance with the recordkeeping requirements of 49 CFR
Section 199.23.  However, attempts to obtain such records from previous operator does
not adequately demonstrate compliance with the regulations.  An operator must either
have the appropriate documentation required by the regulations, or conduct any necessary
tests and training to demonstrate that the operator is in compliance.  The employees
should also be included in your random pool and be subject to the random selection
process as soon as possible following the acquisition of these employees.

Thank you for your inquiry.  Please let me know if you need additional information about
our drug testing requirements.

  Sincerely,

  Richard L. Rippert
  Drug Compliance Coordinator
  Office of Pipeline Safety
     Compliance


