April 8, 1993

M. Joseph O Beasley

Director - Labor Relation

Ccci dental Chem cal corporation
Corporate O fice

Ccci dental Tower, 5005 LBJ Freeway
P. 0. Box 809050

Dal | as, TX 75380-9050

Dear M. Beasl ey:

This is in response to your correspondence of February 12, 1993,
requesting an interpretation of section 199.19(c) regarding the
supervisory training. You asked, what are the m ninmumtraining
requi renments for supervisors participating in Departnment of
Transportati on substance abuse prograns?

Each operator shall provide supervisory personnel and ot her

desi gnat ed enpl oyees, who will determ ne whether an enpl oyee nust
be drug tested based on reasonabl e cause, with one60-m nute

peri od of trainingon the specific contenporaneous physical,
behavi oral, and performance indicators of probable drug use.
Supervi sors and individuals pronoted to supervisory positions
shoul d receive the required training as soon as possible.

As defined in ?7199.11(d), testing based on reasonabl e cause
requires at |east two of the enployee's supervisors, one of whom
is trained in detection of the possible synptons of drug use, to
substantiate and concur in the decision to test an enployee. The
concurrence between the supervisors may be by tel ephone. Snal
operators (50 or fewer enployees) need only have one supervisor
trained in the detection of possible synptons of drug use to
substantiate the decision to test.

Part 199 contains no requirenent for foll owup, refresher or
annual training of supervisorsonce the initial training
requi renment has been conpl et ed

Thank you for your inquiry. Please let me know if you need
addi tional information about our drug testing requirenents.

Si ncerely,

Richard L. Ri ppert

Drug Conpli ance Coordi nat or

O fice of Pipeline Safety
Conpl i ance
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