Decenber 31, 1992

Phyllis J. Richardson

DPU/ Adm ni strative Services
Cty of R chnond

Departnment of Public Uilities
600 East Broad Street

Ri chnond, VA 23219

Dear Ms. Ri chardson:

This is in response to your correspondence of Novenber 2, 1992,
requesting an interpretation of Title 49 Code of Federa

Regul ations ?40.25 concerning whether a collection facility is
authorized to require an enployee reporting for a random drug test
to disrobe and put on a hospital/patient gown prior to the
collection of the urine specinen.

The " Specinen Collection Wrkbook" published by the Departnent of
Transportation (DOT) in My 1992 provides guidance for your
guesti on. Section I X question #7 states "What if the clinic or
office policy requires 'patients' to 'strip' and wear a hospita
gown?" The answer is "Except for collections conducted as a part
of a required DOTI physical exam nation which requires disrobing,
DOT collection shall not require or allow disrobing.” Al t hough
ot her DOT nodes require physical exam nations as part of their drug
testing prograns, the Research and Special Prograns Adm nistration
(RSPA) drug testing program at 49 CFR Part 199 does not. Thus, a
pi pel i ne operator requiring its enployees to adhere to the practice
whi ch you described, should refrain fromcontinuing this practi ce.

A copy of the workbook is enclosed and may provide answers to ot her
guestions you may have concerni ng DOT col |l ections.

Thank you for your inquiry. Please let nme know if you need
addi tional information about our drug testing requirenents.

Si ncerely,

Richard L. R ppert

Drug Conpli ance Coordi nat or

Ofice of Pipeline Safety
Enf or cenent

Encl osure
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