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September 22, 1992

This is in response to your letter of September 1, 1992,
requesting written guidance concerning an operator/contractor who
has not operated a random testing pool nor has conducted the
required tests in accordance with the provisions of 49 CFR
?199.11(c).  The operator/contractor has indicated to you that
they have been testing all new hires according to the DOT
regulations pursuant to 49 CFR ?199.11(a).

Your question is whether the employees must take another
preemployment test since the random test elements of their
program have not been conducted in accordance with our
regulations?

It would appear that the operator/contractor in question was not
in compliance with the random testing provisions, and will not be
able to satisfy the random testing rates for previous years. 
However, they must comply with the current testing rates to
ensure compliance by the end of the yearly test cycle (April-
April or August depending on their date of compliance with the
regulations).  However, the operator/contractor does not have to
perform pre-employment tests of their employees prior to placing
their names into a reestablished consortium random testing pool.
 Employees already pre-employment tested as you described would
be conforming to the requirements of 49 CFR ?195.11(a).

Thank you for your inquiry.  Please let me know if you need any
more information about our drug testing requirements.

  Sincerely,

  Richard L. Rippert
  Drug Compliance Coordinator
  Office of Pipeline Safety
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