
July 30, 1992
This is in response to correspondence dated May 20, 1992,
requesting guidance concerning the services your company provides
to various pipeline operators and whether the drug testing
requirements may be started and stopped when performing covered
functions for an operator which would subject your employees to the
drug testing requirements of 49 CFR Part 199.

In previous telephone conversations, you have indicated that your
company bids on projects for various pipeline operators which would
make some of your employees subject to the drug testing
requirements under Part 199 when they perform covered functions for
the operator.  You stated that some of these projects may vary in
length from a few weeks to several months.  You asked if it were
permissible to start and stop your drug testing program each time
you were awarded a contract to perform covered functions for an
operator which would require your employees to be subject to the
drug testing provisions of Part 199.

A contractor must start a Part 199 drug testing program for each
job it does for an operator which involves performing covered
function subject to testing under Part 199.  The contractor would
stop the drug testing program after completion of the covered
functions.  A contractor must ensure that each time they are
awarded a contract to perform covered functions for an operator
that they are in full compliance with the requirements of Part 199
and Part 40 prior to performing those covered functions.

This would include pre-employment testing of those employees who
would perform covered functions for the operator.  They would also
be subject to the other provisions of the drug testing regulations,
including random testing during the length of the contract period
with the operator.

Random testing could be conducted in the following manner to ensure
compliance with the regulations.  A contractor with 100 employees
subject to random testing would have to conduct 50 random tests for
only a 12-month period.  If the contractor was subject to Part 199
testing for only a 3-month period during that year, the contractor
could conduct random testing during the contract period.  During
that 3-month period, the contractor would have to conduct 13 random
tests in order to satisfy the random rate requirement.  If the
contract period were 6 months, then 25 random tests would have to
be conducted.  The 50 percent per year random testing requirement
should be prorated for contracts of less than one year.

Thank you for your inquiry.  Please let me know if you need any
more information about our drug testing requirements.

Sincerely,

Richard L. Rippert
Drug Compliance Coordinator
Office of Pipeline Safety
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