August 14, 1989

M. Douglas B. Stebbins
Ei chhorn, Ei chhorn & Link
200 Russel |l Street

P. O Box 6328

Hamond, | ndi ana 46325

Dear M. Stebbins:

Your letter of July 11, 1989, regarding our new drug testing rules
for pipeline enployee states that in the case of post-accident
testing, neither enployers nor hospitals are authorized by the
rules to collect the necessary urine sanples. You suggested that
as part of the pending reconsideration of the final rules, we
consider establishing regulations that would enable enployers to
collect the necessary post-accident specinens from hospitalized
enpl oyees.

W interpret our regulations at 49 CFR ?199.11 to require a
pipeline operator in a post-accident situation to take all
reasonable steps to obtain a urine sanple. In the case of a
conscious but hospitalized enployee, the operator should request
the hospital or nedical facility to obtain the sanple and, if

necessary, refer to the DOI drug testing requirenents. If an
enpl oyee i s unconscious or otherw se unable to evidence consent to
the procedure, the nedical facility should collect the sanple. If

an enpl oyee who is subject to post-accident testing is conscious,
able to wurinate normally (in the opinion of a nedical
professional), and refuses to be tested, under 49 CFR 7199.9 that
person nust be renoved from duty as an"enpl oyee," as defined in 49
CFR 7199. 3. VW will consider dealing wth this opinion nore
formally in the future.

Si ncerely,

Janes C. Thomas
Acting D rector
Ofice of Pipeline Safety



