M. Pedro Aguirre, Jr. AlA
Aguirre & Dabney Al A Architects
2952 St enmons

Dal | as, Texas 75247

Dear M. Aguirre:

In ny conversation with you, you indicated that a 10-inch high
pressure ARCO products Iline crossed a parcel of land being
devel oped, and you asked how close to that pipe a building nmay be
construct ed.

The Material Transportation Bureau, Departnent of Transportation

regul ates the safety of petroleum pipelines operated by carriers
engaged in interstate comerce wunder the Transportation of
Expl osi ves Act (18 USC 831-835). Regul ations governing the design,
construction, operation, and mai ntenance of petrol eum pi pelines are

contained in 49 CFR Part 195 (copy encl osed). These regul ations
provide for public safety through requirenents governing the
structural integrity of pipelines. The Departnent's regulatory

authority does not extend to the construction of buildings that are
not part of a pipeline system

A regulation relating to the proximty of a pipeline to buildings

is ?7195.210. This section requires in the first instance, that
pipelines be located away from areas containing buildings if
practicable, and then that a mninum of 12 inches additional cover
be provided if a pipeline is being installed within 50 feet of a
bui I di ng.

Since the situation you describe, the pipeline is already in place
and the construction of a building is contenplated in close
proximty to the pipeline, ?195. 210 does not apply, and the
Departnent's safety standards do not govern the clearance between
the building to be constructed and the pipeline. Such matters are
usually addressed in the right-of-way agreenent or pipeline
easenent .

| trust that this adequately responds to your inquiry.
Si ncerely,
/ si gned/
Cesar De Leon
Associ ate Director for

Pi peline Safety Regul ation
Material s Transportati on Bureau



