
PI-76-0107 
 
July 15, 1976 
 
Mr. E. S. Hanson 
Senior Vice President 
Cities Service Gas Company 
First national Center 
Oklahoma City, Oklahoma 73102 

Dear Mr. Hansom 

In your letter of May 14, 1976, to Mr. Marshall W. Taylor, II, Chief, Central Region, you ask whether 49 CFR 192.707(c) 
requires line markers at regulator stations. 

Section 192.707 (c) provides: 

“Pipelines Aboveground. Line markers must be placed and maintained along each section of a main and 
transmission line that is located aboveground in an area accessible to the public.” 

Since under section 192.3 a “regular station” is included within the meaning of the terms “transmission line” and 
“main,” any aboveground regulator station must be marked if it is located in an area accessible to the public.  For the 
purpose of section 192.707(c), an area is accessible to the public if entrance into the area is not physically controlled by 
the operator or if the area may be entered without difficulty. 

With regard to your question about marking a farm tap meter and regulator installation, a farm tap which serves a single 
customer is classified as a “service Line” under 49 CFR part 192 and would therefore not be subject to the marking 
requirement of section 192.707(c).  Where a farm tap serves more than one customer, a portion of it would be classified 
as either a “main” or “transmission line” and subject to the marking requirement if located above ground. 

We trust this satisfactorily responds to your inquiry. 

Sincerely, 
Cesar DeLeon 
Acting Director 
Office of Pipeline 
Safety Operations 



United States Government 
Department of Transportation 
Materials Transportation Bureau 
 
June 10, 1976 
 
To:  Chief, Regulations Division, MTP-30  

Thru: Chief, Operations Division, MTP-50 

FROM:  Chief, Central Region 

SUBJECT: Request for interpretation 

Cities Service Gas Company has requested an interpretation pertaining to marker requirements for 
aboveground pipelines in their information letter of May 14, 1976. The request is contained in item 3 
of the letter. 

Clarification is requested for 192.707(c) Pipelines aboveground, which states that "Line markers must 
be placed and maintained along each section of a main and transmission line that is located 
aboveground in an area accessible to the public." 

We respectfully submit for consideration aspects of this requirement which have been discussed with 
operators in the course of our inspections. This discussion is included to indicate the positions we have 
taken in the past. 

1. Marking of metering and regulating stations. 

We have contended that metering and regulating stations are required to be marked to meet 
the aboveground piping marking requirement. We also contend that valve settings require markers for 
identification. We do consider, however, that if a road crossing marker is located in the near vicinity of 
such aboveground facilities, an additional marker is not required. 

2. Accessibility to the public. 

The question of what is accessible to the public has also been discussed. Some feel that the 
presence of a fence around the piping, at a regulating station for instance, renders the piping inaccessible 
to the public, and negates the marker requirement. The regulation states, however, that if the pipe is in 
an area accessible to the public it must be marked. It does not refer to the accessibility of the piping 
alone. The area in which the piping is located should not be construed to mean that small space often 
enclosed by the operator's fence. 

We have also recommended that markers be located at aboveground piping such as spans, in 
remote areas. Remote areas are not necessarily inaccessible to the public. 

3.  Farm taps. 

Cities Service has suggested that requiring markers at metering and regulating stations might also require 
marking of farm tap piping facilities. This office has not recommended the marking of farm tap facilities. Farm 
tap piping would not fall under the classification of a main or transmission line. 

We would appreciate it if the items aforementioned could be included - in your interpretation for Cities 
Service. If they cannot, since the operator's request does not specifically confront these situations, please 
advise us as to the validity of our assumptions to enable us to maintain uniformity in our compliance 
program throughout the five regions. 

Marshall W. Taylor, II, MTF -50-CE  



Cities service Gas Company 
First National Center 
Oklahoma City, OK 73102 
 
May 14, 1976 
 
Mr. Marshall W. Taylor, II 
Chief, Central Region 
Office of Pipeline Safety Operations  
911 Walnut Street 
Kansas City, Missouri 64106 

Dear Mr. Taylor: 

Pursuant to your request in letter dated April 16, 1976, for compliance information with Title 
49 of the Code of Federal Regulations, Part 192, following is Cities Service Gas Company's 
status of records, inspection, and policy, 

1. Testing of Relief Devices on the Air System at Saginaw Compressor Station. 

It is Cities' policy to test relief valves installed on its compressor station air systems annually. The fact that 
the air system relief valves at Saginaw were not tested was an oversight. Such inspection and testing have 
been completed and a copy of inspection record is attached. 

2. Testing of Relief Devices at Regulator Stations 

Instructions issued by Cities to its responsible field personnel stated that relief devices must be 
tested annually. These instructions were interpreted by some employees to mean once each 
calendar year. Accordingly, test records indicated appropriate tests in 1974 and 1975 but the 
time interval exceeded one year. Revised Instructions are being prepared stating "relief 
devices must be tested at intervals not exceeding twelve months." 

3. Marking of Transmission Pipelines 

Specific instructions are being prepared emphasizing that all transmission line spans should be 
marked. These instructions will be issued to all pipeline divisions to supplement current 
instructions. The seven spans mentioned in the inspection report have been marked. 

In regard to identifying signs at regulator stations, Cities does not interpret § 192.707 to require 
pipeline markers at every above ground appurtenance. The marker regulation was amended 
specifically to prevent damage to buried transmission lines and mains by excavation-related 
activities. Nearly four pages of discussion and comments were issued in conjunction with the revised 
marker regulation dated April 12, 1975. These comments center on protecting buried, unseen 
transmission lines and mains with the exception of § 192.707(c), which refers to above ground 
transmission lines and mains. For these reasons we do not feel that § 192.707 was intended to 
require identifying signs at regulator stations. We„ therefore, respectfully request an official 
interpretation of the regulation. 

In formulating such interpretation, consideration should be given to the overall ramifications of carrying 
out a marker or identification program encompassing all appurtenances. For example would a farm tap 
meter and regulator installation require marking or identification? 

4. Transmission Valve Inspections 

During 1972 and 1973, a number of supervisory personnel changes occurred at our Miami, 
Oklahoma pipeline division. Apparently, due to lack of continuity of supervisory responsible 



personnel, Cities' policy of inspecting transmission valves was not carried out during this period; 
therefore, we cannot verify such inspections. From 1974 to date, documentation records show 
the program has been carried out in full compliance with the regulations. 

5. Atmospheric Corrosion Monitoring of Above Ground Piping 

Attached is the form we developed to monitor atmospheric corrosion, together with instructions 
pertaining to its use. Such data was issued to meet compliance and documentation requirements of § 
192.481. It appears that field supervisors generally misinterpreted these instructions to apply only to 
above ground pipelines such as spans or transmission lines mounted on bridges. Your inspection report 
has called to our attention that more explicit instructions need to be prepared and issued with respect to 
monitoring of atmospheric corrosion. These instructions are now being prepared. 

6. Calculation of Relief Valve Capacities 

When Cities adopted its program to comply with § 192.743, it was felt that appropriate 
documentation of relief device capacities should be maintained in the Oklahoma City office 
where such calculations are conducted. With this concept, field personnel only test set pressures 
of relieving devices. For example calculation of capacity of relief valves installed on the Stones 
Corner TBS and Silvercreek Addition TBS are attached for your review. 

It is intended that the foregoing provides all of the information requested in your letter of April 16, 
1976. Cities Service Gas Company is vitally interested in carrying out safe operations of its pipeline 
system and is endeavoring to comply with all applicable DOT regulations. We appreciate the concern 
and courtesy extended to our field personnel by your compliance inspector; moreover, we are fully 
cognizant of the joint effort required of industry and government to carry out safe pipeline 
operations and wish to assure you of our full cooperation. 

Yours very truly, 
E. S. Hanson, Senior Vice President  
Gas Transmission Division 


