April 2,1976

Mr. Richard L. Valent

Wyoming Public Service Commisson
Supreme Court Building

Cheyenne, Wyoming 82002

Dear Mr. Valent:

Thisisin response to your question concerning the qualification of welders under APl Standard
1104 using backing strips (chill rings) at compressor stations. Y ou stated:

"The only section in API 1104 that makes reference to backing stripsis section
3.11(g). My questionis. Isthistype of joint design to be tested asindicated in
Table 3 of the 12th addition [sic]? If s0, are the requirements of the code for nick
break, root bends, etc., sufficient?"

"The reason | asked thislast question isthat the code requirements make no
reference to the amount or penetration the welder's root bead makes with the
back-up strip. Asyou are aware, thisinitial penetration from the root bead is all
that holds the back-up ring in place. If inadequate penetration occurs and the ring
breaks|oose you can see the damaging effect the ring would have on the
compressor."

As Lloyd Ulrich of our staff indicated to you by telephone on December 18, 1975, we consder a
welder who welds backing strips at compressor stationsto be qualified for butt welding under
APl Standard 1104 if he has successfully passed one the welder qualification tests of Section 3.0
of the API Standard 1104 using destructive testing, and his test welds are made without a backing
grip in place during welding.

To arrive at this opinion, we contacted by telephone, the Chairman and Secretary of the API-
AGA Joint Committee on Oil and Gas Pipe Line Fidld Welding Practices which issues API
Standard 1104 to find out whether or not the Committee has considered destructive testing when
backing strips are used in qualification. Mr. Ulrich indicated to you by telephone that the
Secretary reported the Committee has not made such a consideration in APl Standard 1104. |t
was pointed out in conversations with the Chairman and Secretary that tensile and nick break tests
could be conducted but that guided bend tests could not because of the protrusion caused by the
metal of the backing strip on the test coupons. It was further pointed out
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that radiography could be employed to determine if there was full penetration of the first weld
bead which would indicate coal escence of the backing strip to both lengths of pipe being welded.

The Secretary of the Committee further stated by telephone that there is an editorial omission in
the 12th and 13th edition of APl Standard 1104 concerning Section 3.11(g) which isone of the
essential variables listed for requiring requalification if awelder is qualifying under the single
qualification portion of the Standard. Section 3.11(g) states: "A changein the joint design
(backing strip, V-bevel to U-bevel)." It should read asit did in the 11th edition, "A changein the
joint design (backing strip to no backing strip V-bevel to U-beve)." This editorial omission has
the effect of requiring requalification of welders who have been qualified without the use of a
backing strip when requalification should be required only when a welder has been previoudy
qualified with a backing strip and then wishes to weld without it, which is a more difficult process.

Section 192.229 of the Federal safety standards does not allow a welder whose qualification is
based on nondestructive testing to weld compressor station pipe and components. Therefore,
where backing strips are used at compressor stations, welder qualification based on radiography
outlined in Section 3.5 of API standard 1104 would not comply with the Federal safety standards.
Also, a qualification based on destructive testing using backing strips while the test weld is made
would not comply wit Section 192.227, Qualification of Welders, because all of the required
destructive tests cannot be performed.

We hope this adequately answers your inquiry.
Sincerdy,
\signed\
Cesar Del_eon
Acting Director

Office of Pipeline
Safety Operations
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February 12, 1975

Mr. Joseph C. Caldwell
Office of Pipdine Safety
TES-30

Department of Transportation
Washington, D.C. 20590

Re: Section 3.11 (g) APl Std. 1104
Dear Mr. Caldwell:

Recently | witnessed a welding test in which a company specified the use of backing strips
or chill rings. These backup strips are generally used on the suction piping of compressor
gations. The main purpose of thering isto prevent weld splatter and dag build-up onthe 1.D. of
the pipe. Thisin turn minimizes the amount of damaging particles that enter the compressor

(especially turbines).

Theonly section in APl 1104 that makes reference to backing stripsis section 3.11(g).
My questionis. Isthistype of joint design to be tested asindicated in Table 3 of the 12th
addition? If so, are the requirements of the code for nick break, root bends, etc. sufficient?

Thereason | asked thislast question is that the code requirements make no reference to
the amount of penetration the welder's root bead makes with the back-up strip. Asyou are aware,
thisinitial penetration from the root bead is all that holds the back-up ring in place. If inadequate
penetration occurs and the ring breaks loose you can see the damaging effect the ring would have
on the compressor.

Any assistance you can give me in this matter is appreciated.

Best regards,

Richard L. Valent
Engineer
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November 7, 1977

Mr. M. Salvadore

Sr. Gas & Petroleum | nspector
Department of Public Service

New Y ork Public Service Commission
State Office Building

65 Court Street

Buffalo, New York 14202

Dear Mr. Salvadore:
In response to your letter of September 20, 1977, the letter to Mr. Coughlin, dated January 21,
1977, states a correct interpretation of 8192.229(c) asit relatesto a welder qualified by the
multiple qualification test. Thisinterpretation was made to clarify the one sent to you and
published in Advisory Bulletin 76-8.
Sincerdy,
\signed\
Cesar Deleon
Acting Director

Office of Pipeline
Safety Operations
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September 20, 1977
Department of Transportation
Materials Trangportation Bureau
Washington, D.C. 20590
ATTN: Cesar Deleon
Dear Mr. DelL eon:
| am somewhat confused as to which one of these OPS interpretationsis correct.
In April, 1976, | inquired asto your interpretation of verifying a multiple qualification. A copy of
your reply isenclosed. On September 13, 1976, Mr. Coughlin of National Fuel Gas made the

same inquirey [Sic]. The answer he received from you was not the same as mine.

Please clarify this Stuation once and for all. It isvery difficult to enforce a code when there are so
many different interpretations for the samerule.

Sincerdy,
\signed\
M. Salvadore

Sr. Gas & Petroleum | nspector
Department of Public Service
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