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September 26, 1973

Mr. Larry E. Waldrop
Utilities Engineer
Alabama Public Utilities Commission
P. O. Box 991
Montgomery, AL  36102

Dear Mr. Waldrop:

In your letter of September 5, 1973, you raised a question concerning the requirements of
§192.465(a) for monitoring of cathodic protection on separately protected service lines or short
sections of mains, not in excess of 100 feet.  The question asked was:  If all these services are
tested in 1973, can only 3 percent be tested in each year and then do 100 percent in 1983, or must
10 percent of all these lines be tested each year?

Section 192.465(a) states in part: " . . . these service lines and mains may be surveyed on a
sampling basis.  At least 10 percent of these protected structures, distributed over the entire
system, must be surveyed each calendar year, with a different 10 percent checked each subsequent
year, so that the entire system is tested in each 10-year period."  The intent here is for the
operator to obtain a representative sampling of conditions throughout his system annually.  It is
our contention that this representative sampling should be at least 10 percent, and a different 10
percent each year so that the operator would be made aware of any condition occurring that could
be detrimental to public safety.  The procedure described in your letter would not cover 10
percent of the system each year and would not be considered a sampling survey.  It would
therefore not meet the requirements.

If we may be of further assistance, please advise.

Sincerely,

Joseph C. Caldwell
Director
Office of Pipeline Safety


