June 22, 1973

Martin A. Spritzer, Esq.

Bor ough of Metuchen

M ddl esex County

P. O Box 567

Met uchen, New Jersey 08840

Dear M. Spritzer:

Your letter of May 7, 1973, acknow edges our letter of April 9,
1973, in which we advised that the Ofice of Pipeline Safety
(OPS) is not authorized to prescribe the |ocation or routing of

any pipeline. However, you call attention to0?195.210 which you
say definitely refers to pipeline location in regard to
residential areas, and you ask what recourse an aggri eved person
woul d have for interpretation and enforcenent of that section.

Section 195.210(a) places a requirenent on a carrier to select a
ri ght-of-way that avoids "as far as practicable, areas containing
private dwel lings, industrial buildings, and places of public
assenbly." Section 195.210(b) prohibits [ ocation of a pipeline
within 50 feet of certain buildings and assenbly places unl ess
addi ti onal cover is provided.

The requirenments of ?195.210 are [imtations with which a carrier
must conply in placing a new pipeline. This section, however,
gives our office only limted authority to determ ne the | ocation
of pipelines. GCenerally, we do not "approve" the | ocation of

pi pelines. The regul ations have no procedure for granting

i censes, but ?7195.210 does require that pipelines be |ocated
away fromdwellings "as far as practicable.” If it is not
"practicable"” to | ocate pipelines away fromdwel lings--in other
words, if there is no alternative open area--then 12 inches of
addi ti onal cover nust be added. What is "practicable" is a
question of judgnent and all facts nust be eval uated.

The OPS does not review individual pipeline proposals prior to
construction unless sonme specific safety problemis brought to
our attention. In the event a person believes a carrier is not
conplying with any requirenent of 49 CFR Part 195, he may
communi cate all the known facts to this office for appropriate
action. For an alleged violation of ?7195.210(a), the person
reporting should state in what respects, in his opinion, the
carrier's right-of-way selection has not avoided, as far as
practicabl e, buildings and places of public assenbly.
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Pl ease contact us if you have any further questions in this
regard.

Si ncerely,
Joseph C. Cal dwel |

Director
O fice of Pipeline Safety
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