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Dear Mr. Cox:

In response to your February 5, 2010 letter, I must respectfully maintain the position set forth in
my January 20, 2010 letter that there was no defect in the adoption of the definition of a “non-
bulk packaging” in the HM-181 rulemaking of the Research and Special Programs
Administration (RSPA), the predecessor agency to the Pipeline and Hazardous Materials
Administration (PHMSA). As discussed in my letter, in the December 20, 1991 final rule
responding to petitions for reconsideration and making editorial and technical corrections, RSPA
revised the definition of “non-bulk packaging” to adopt upper limits for both mass (or weight)
and volume (or capacity). Under those limits, a “non-bulk packaging” must have a “maximum
net mass of 400 kg or less and a maximum capacity of 450L (119 gallons) or less as a receptacle
for asolid.” 56 Fed. Reg 66158 (emphasis supplied).

As also discussed in my letter, in the October 1, 1992 final rule, RSPA changed “400 kg or less”
and “450L (119 gallons) or less” to “less than 400 kg (882 pounds)” and “less than 450 L (119
gallons),” respectively. 57 Fed. Reg. 45453. However, in the December 15, 1992 final rule, we
reversed that change and returned to the “or less” language previously adopted in December
1991. 57 Fed. Reg. 59309. Accepting your argument that RSPA’s October 1, 1992 final rule
was not validly adopted — which I do not — would simply mean that the definition of “non-bulk
packaging” adopted in the December 20, 1991 final rule would remain in effect. In any event, all
of the definitions adopted in the 1991 and 1992 final rules contain upper limits for both mass and
volume, and a packaging that exceeds either 400 kg in weight or 450L in capacity cannot be a
“non-bulk packaging.”

For the future, issues regarding the definition of “non-bulk packaging” would appear to be moot.
In rulemaking docket No. PHMSA-06-25736 (HM-231), PHMSA specifically considered — and
rejected — a petition for rulemaking requesting that PHMSA revise this definition to adopt the
alternative criteria of a “maximum net mass of 400 kg (882 pounds) or less or a maximum net
capacity of 450L (119 gallons) or less as a receptacle for a solid.” See the notice of proposed
rulemaking 71 Fed. Reg. 52019 (Sept. 1, 2006), and the final rule, 75 Fed. Reg. 5377 (Feb. 2,



2010). We adopted a definition of a “large packaging” to specify that a large packaging is one
that “[e]xceeds 400 kg net mass or 450 liters (118.9 gallons) capacity,” and left the existing
definition of “non-bulk packaging” unchanged. 75 Fed. Reg. 5390, 5378.

I hope this answers your questions.
Sincerely,

e §. Rygue

Sherri L. Pappas
Acting Chief Counsel



