(A

U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Room 8407

hington, D.C. 2
Research and Washington, D.C. 20590

SApec.in Programs Office of the Phone: (202) 366-4400
dministration Chief Counsel Fax: (202) 366-7041
JAN T4 2004

Mr. Wesley Throop

Project Engineer

Forest Service

U.S. Department of Agriculture

Missoula Technology & Development Center
5785 Highway 10 West

Missoula, MT 59808-9361

Dear Mr. Throop

Thank you for your December 3, 2003 memorandum to our office in which you asked for
clarification whether State requirements on the transportation of hazardous materials apply to
United States government agencies and their personnel. In further telephone conversations with
Frazer Hilder of my staff, you have stated that the general policy of the Forest Service is to
comply with the Hazardous Materials Regulations (HMR), 49 C.F.R. Parts 171-180, when your
agency’s employees transport hazardous materials, but that there are occasions when compliance
with the HMR is impractical. You also advised that representatives of the California Highway -
Patrol have taken the position that, when the Forest Service is not in compliance with the HMR,
it must comply with the California requirements (which must be consistent with the HMR),
unless the Forest Service holds an DOT exemption that contains alternative requirements.

We agree with your general understanding that a governmental agency and its employees are not
“persons” subject to the Federal hazardous material transportation law (49 U.S.C. § 5101 et seq.)
and the HMR when they transport hazardous materials for a government (non-commercial)
purpose. This principle applies to all levels of government, Federal, State, and local. It follows
from the definition of a “person” in 49 U.S.C. § 5102(9) and 49 C.F.R. § 171.8. For this reason,
it is unnecessary for the Forest Service or any other governmental agency to obtain an exemption
from the HMR in order to transport hazardous materials (for a government purpose) in a manner
different than prescribed in the HMR.

We also conclude that a State may not subject a Federal agency or its employees to State
requirements on the transportation of hazardous materials when the Federal agency and its
employees are not subject to the HMR. The application of State requirements to a Federal
agency, when it is not subject to the Federal hazardous material transportation law or the HMR,



would be an “obstacle” to accomplishing and carrying out the Federal hazardous material
transportation law and the HMR. As enforced or applied to a Federal agency and its employees,
the State requirement would be preempted by 49 U.S.C. § 5125(a)(2) -- or § 5125(b)(1) if the
State requirement concerns one of the subjects listed in the latter section. However, these same
considerations may not exist in the event that a State wishes to make its own agencies and their
employees subject to State requirements for transporting hazardous materials.

You have also indicated that you understand that the Federal hazardous material transportation
law and the HMR apply to the transportation of hazardous materials by a government contractor,
even when the government contractor uses a government-owned vehicle to perform that
transportation. See 49 U.S.C. § 5126(a) and 49 C.F.R. § 171.2(b). In that situation, a
government contractor is also subject to State requirements that do not conflict with the Federal
hazardous material transportation law and the HMR. Of course, a government contractor is
entitled to transport hazardous materials in compliance with any exceptions in the HMR
(including the provisions in 49 C.F.R. § 173.6 on materials of trade) and any DOT exemption to
which the contractor is a party.

I hope that this information is helpful. If you have further questions, you may contact me or Mr.
Hilder at the above address, by telephone at 202-366-4400, or by fax at 202-366-7041.

Sincerely, %‘—’

Joseph Solomey

Assistant Chief Counsel for
Hazardous Materials Safety and
Emergency Transportation Law

cc: Mr. Paul Horgan
California Highway Patrol



