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Dear Mr. Mendez:

This letter is in response to your March 2, 2016, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -180) applicable to the shipment
of “UN0044, Primers, cap type, by air.” Specifically, you ask if it is legal and in compliance
with the HMR for a person traveling aboard a passenger aircraft to transport in checked
baggage primers that are still packed in the original factory packaging, or if they must be
shipped by cargo aircraft. You cite memos from the Federal Aviation Administration (FAA)
and the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) that prohibit the
transportation of primers in checked baggage. You further add that the listing for “UN0044,
Primers, cap type, 1.48” in the § 172.102 Hazardous Materials Table allows primers to be
shipped as hazardous materials aboard passenger aircraft up to 25 kg.

As outlined in the two memos you cited in your letter, § 175.10 prohibits primers that meet
the definition of a 1.4S material from shipment in checked baggage on passenger aircraft.
The primers you describe would be permitted for shipment aboard a passenger or cargo
aircraft, with limitations, when offered to a common carrier in accordance with the HMR. -

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standard and Rulemaking Division



Andiecn
X/ 72 /0f

Francis J. Mendez —_—
P.O. Box 6362 Vi
San Juan, PR 00914 !{; ,y(/&%_ 7

email: fimendez@prw.net
March 2, 2016
Dr. Magdy EI-Sibaie

USDOT US Dept of Transportation -
Associate Administrator for Hazardous Materlals Safety ol 2
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) fé g
East Building, PHH-30 : o
1200 New Jersey Ave, S.E. S
Washington, D.C. 20590 -
Dear Mr. El-Sibaie —. :) =z
o o

| am writing to request your assistance with some questions | have researched but
cannot find clear answers to. | am hoping you or someone in your staff can help me
with answers to my questions, relating to CFR 172.101, and “primers, cap type) as
applicable to transporting in passenger aircraft, and or cargo aircraft. Specifically, ]
want to know if | can bring small arms primers (cap-type), packed in their original,
factory packaging, in my checked luggage, or send in cargo aircraft.

I have read CFR 172.101 and the Hazard Materials Tables (page 262) and | understand
that the type of primers used in small pistol reloading fall under the following description

and category:

Hazard Description: Primers, cap type

Hazard Class/Division: 1.4S

ID No.: UNO0044

Label Codes: None

Packing Ex.: None

Quantity Limitation,
Passenger Aircraft: 25kg
Commercial Aircraft: 100kg

I my research | found a communication from the TSA (dated Feb. 12, 2010) by a Mr.
Chad Bash, Assistant , General Manager, for Communications and Resolution, Office of
Security Operations, TSAHSA which was addressed to C. Tulpa at the Wild Outdoor
Adventures Television which (although dated) included the following paragraph:

‘Primers must be protected from accidental initiation and must also be the type .
permitted by the Department of Transportation Hazardous Materials Regulations.
You will have to determine the hazard class of the 209 Primers. Dependent on
the hazard class, the primers may or may not be placed in checked baggage. To
assist you in that determination, we suggest that you contact the Pipeline and
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) at 1-800-467-4922.
Although TSA does not have a limit to the number of allowable primers, air
carriers may have their own requirements regarding the amount of primers that
can be transported in checked baggage.” (Note: In this paragraph they are
referring to 209 primers, which are “Shotshell” primers).
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However, | have also found some general information from the FAA that would seem to
contradict that statement:

https://iwww.faa.gov/about/initiatives/hazmat safety/more info/?hazmat=4

“Small arms ammunition includes cartridges up to 19.1 mm (.75 caliber) and
shotgun shells. It does not include black powder, smokeless powder, primers,
percussion caps, or homemade powder and ball loads for muzzle loading.”

| also found the following:

http://phmsa.dot.gov/safetravel/ammunition

“‘May | carry ammunition components? You may carry separate non-hazardous
components of ammunition such as empty cartridge cases or inert bullets.
Separate hazardous components such as black powder, smokeless powder,
percussion caps, primers, wrapped charges used in muzzle-loading applications,
or similar items are prohibited.”

In further reading of CFR 172.101 (page 163) and from what | can gather from the
document, the description for small arms ammunition (Cartridges for weapons, or
cartridges for small arms), with Hazard Class/Division 1.4S (ID No: UNO012), an item
which one can carry up to 11 Ibs. in “checked luggage” on passenger aircraft, that said
item’s Hazard Class/Division of 1.4S, and Quantity Limitations of 25kg seem to be the
same as for the “Primers, cap type”.

That being the case, it would seem to me that there is a possibility that based on the
CFR and the “primers, cap type” table description, that one could legally and in
accordance to applicable regulations, include in one’s checked luggage “primers, cap
type” that meets the 1.4S class and ID No UN0Q44.

| would appreciate if you could clarify if a person traveling from a city in the continental
US to the island of PR (or vice versa) can legally and in compliance with applicable
regulations governing traveling with “Primers, cap type” as those described above, can
bring small arms primers (cap-type), packed in their original factory packaging, in the
persons checked luggage, or send them using a cargo aircraft courier type company.

Thank yorn advance for your time and clarification of this issue.
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Francis J. Mendez -
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