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Daniel M. Sims

Radiation Protection Manager
Spectrum Techniques

106 Union Valley Road

Oak Ridge, TN 37830

Ref. No. 16-0109
Dear Mr. Sims:

This responds to your June 15, 2016 letter requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hazardous materials training outlined
in Part 172, Subpart H. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. A customer was shipped a single 0.25 pCi Cs-137 radioactive check source. The check
source 1s considered an exempt consignment in accordance with § 173.436. Is the customer
required to have hazardous materials training in accordance with Part 172, Subpart H in order
to ship the material back to the manufacturer?

Al.  No. As defined by § 173.403, a radioactive material means a material containing
radionuclides where both the activity concentration and the total activity in the consignment
exceed the values specified in the table in § 173.436 or values derived according to the
instructions in § 173.433. If the check source does not meet the definition of radioactive
material or any other hazard class, then it is not subject to the HMR. In this case, the customer
would not be subject to the training requirements in Part 172, Subpart H.

Q2. A customer was shipped a single 5 pCi Cs-137 radioactive check source. The check
source exceeds the value specified in § 173.436 and is therefore not considered an exempt
consignment. Is the customer required to have hazardous materials training in accordance
with Part 172, Subpart H in order to ship the material back to the manufacturer?

A2.  No, as long as the customer is not considered a hazmat employee as defined by

§ 171.8. For purposes of the HMR, “hazmat employee” means a person who is employed by
a hazmat employer and who, in the course of employment, directly affects hazardous materials
transportation safety. An individual or private citizen does not meet the definition of a hazmat
employee and is not required to have hazardous materials training. However, an



individual or private citizen must still comply with all applicable HMR requirements when
offering hazardous materials to a commercial carrier for transportation in commerce. If the
customer is considered a hazmat employee (e.g., a distributor, retailer, etc.), the person is fully
subject to the training requirements in Part 172, Subpart H.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



SPECTRUM TECHNIQUES, L.L.C.

106 Union Valley Road

Oak Ridge, TN 37830

Tel: (865) 482-9937 Fax: (865) 483-0473
Email: sales@spectrumtechniques.com
Web: www.spectrumtechniques.com

June 15, 2016

U.S. Department of Transportation

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

Subject: Request for an interpretation on the need for the hazardous material training outlined in 49 CFR
172 Subpart H.

Dear Director:

| work for Spectrum Techniques and we are a manufacturer/distributor of radioactive check sources that
fall under the U.S. NRC category of exempt material.

On occasion, we get customers that have ordered the wrong radioactive check source and want to
return it. In discussion with numerous individuals, | have gotten conflicting answers regarding the need
for our customers to have received hazardous material training in order to ship a radioactive check
source back to us.

This letter is an official request for an interpretation on the need for the hazardous material training
outlined in 49 CFR 172 Subpart H with regards to this matter.

Below are a couple of scenarios | would like to request clarification on:

Scenario 1:

A customer ordered a single 0.25 uCi Cs-137 radioactive check source. The check source contains an
exempt quantity of Cs-137 and is considered an exempt consignment per § 173.436. The customer
decided it was the wrong source and wants to return it to us.

Question 1:

The 0.25 pCi Cs-137 radiation check source is considered non-hazardous because it cannot be defined as
hazardous material by any other criteria and does not exceed the value specified for Cs-137 in table §
173.436 (.27 uCi). Does our customer need to have received the hazmat training outlined in 49 CFR 172
Subpart H to ship the radioactive check source back to us? Even if it considered non-hazardous?



Scenario 2:

A customer has ordered a single 5 uCi Cs-137 radioactive check source. The check source contains an
exempt quantity of Cs-137, but is not considered an exempt consignment per § 173.436. The customer
decided it was the wrong source and wants to return it to us.

Question 2:

The 5 pCi Cs-137 radioactive check source is considered hazardous material because it exceeds the value
specified for Cs-137 in table § 173.436 (.27 pCi). Does our customer need to have received the hazmat
training outlined in 49 CFR 172 Subpart H to ship the radioactive check source back to us?

| appreciate your consideration of these questions and the time and effort your organization takes to
provide guidance on questions such as mine. | look forward to your response.

If you have any questions or concerns please feel free to contact me at d.sims@spectrumtechnigues.com
or 865-482-9937.

Regards,

Qe M. &oia

Daniel M. Sims
Radiation Protection Manager
Spectrum Techniques



