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Dear Mr. Clautice:

This responds to your February 23, 2016 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180). Specifically you ask if a weight scale
used in lieu of a burette to measure water displacement in hydrostatic testing of compressed gas
cylinders is required to be calibrated.

In accordance with 49 CFR 180.205(g)(3), each day before restesting, a cylinder retester is
required to use a calibrated cylinder or other method authorized in writing by the Associate
Administrator to verify the accuracy of a hydrostatic retest system, including both the pressure-
indicating device and the expansion-indicating device (EID). The pressure-indicating device, as
part of the retest apparatus, must be accurate within +1.0% of each individual test pressure to be
tested that day. The expansion-indicating device, as part of the retest apparatus, gives a stable
reading of expansion and is accurate to +1.0% of the total expansion of any cylinder to be tested
that day or 0.1 cc, whichever is larger.! However, if the pressure indicating device or EID, as
applicable, is not in compliance with an accuracy of +0.5%, or better, of its full range, retesting
is not permitted on that day.

Section 180.205(g)(4) specifies that the calibrated cylinder must show no permanent expansion.
This is a separate requirement and is not related to the test equipment +1.0% accuracy
requirement. This means that the water level in the burette or the weigh bowl must return to the
same point where it began - not slightly higher or lower. After depressurization of the calibrated
cylinder, all of the displaced water must return to the water jacket. Any volume of water
measured in the EID above zero (or the original reading) indicates permanent expansion of the
calibrated cylinder.

1 This requirement cannot be met without a calibrated weight scale. For frequency of calibration,
consult the manufacturer's guidelines as indicated in Compressed Gas Association (CGA) C-1, Appendix
B-B3.



If this occurs, the equipment has not been proven to be accurate in accordance with the HMR.

With regard to your reference to CGA C-1, currently the HMR do not incorporate the
publication by reference. We may consider incorporating by reference this publication or
certain provisions of the CGA C-1 publication in a future rulemaking.

I hope this satisfies your inquiry. Please feel free to contact us if we can be of further

assistance.
Sincerely,
T s 2/
i \
Duane A. Pfund

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division



41777 Ormel 17

/339 |

Goodall, Shante CTR (PHMSA)

L .
From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Monday, March 14, 2016 9:36 AM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Letter of Interpretation Request

Dear Shante and Alice,

i also wanted to follow up on Mr. Clautice’s request as it was not in the database either.

Thanks,
Shelby

From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Tuesday, February 23, 2016 3:13 PM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Letter of Interpretation Request

Dear Shante and Alice,

Forwarded is a request for a letter of interpretation. Mr. Clautice spoke with both Jordan Rivera and Steve Andrews in
the HMIC.

Thanks,
Shelby

From: Clautice, Russell L. (KSC-ISC-1160)[URS Federal Services, Inc.] [mailto:russell.]l.clautice@nasa.gov]

Sent: Tuesday, February 23, 2016 8:38 AM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: Clautice, Russell L. (KSC-ISC-1160)[URS Federal Services, Inc.]; Case, Dennis R. (KSC-ISC-1160)[URS Federal
Services, Inc.]; Adamson, Thomas D. (KSC-ISC-1160)[URS Federal Services, Inc.]; Richard Boggs

Subject: Letter of Interpretation Request

To Whom it may concern:

| have a question concerning the calibration requirements of the weight scale used during hydrostatic testing of
compressed gas cylinders.

Specifically, when a weight scale is used to measure water displacement in lieu of a burette, is the scale required to be
calibrated? | have researched the 49CFR and couldn’t locate any information. 1 also have researched CGA C-1 and
identified the following statement in Appendix B, B3 Expansion Indicating device: “For digital devices, consult the
manufacturer’s guidelines for recalibration.”

I have discussed this question with a “Cylinder Engineer” at DOT and was told that the cylinder retester is required to
maintain calibration on the weight scale by following the requirements of CGA C-1. In addition, the Cylinder Engineer
informed me that CGA C-1 is in the process of becoming a reference document.

Thank You,

Russ Clautice
ESH&Q, Institutional Services Contract (ISC)
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