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Mr. Daniel Stoehr
Daniels Training Services
P.O. Box 1232

Freeport, IL 61032

Ref. No.: 16-0026
Dear Mr. Stoehr:

This responds to your February 17, 2016 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the display of identification
numbers on placards on a closed transport vehicle that contains materials with different
identification numbers. Specifically you seek clarification on § 172.334(d) that states a placard
bearing an identification number may not be used to satisfy the placarding requirements under
Subpart F of Part 172 unless it is the correct identification number for all hazardous materials of
the same class in the transport vehicle or freight container on which it is displayed.

You also enclosed two illustrations that show a transport vehicle displaying two placards each
displaying different identification numbers. In the first illustration the transport vehicle displays
two Class 8 Corrosive placards with different identification numbers. The second illustration
shows a transport vehicle displaying two Class 3 Flammable liquid placards with two different -
identification numbers. Your questions are paraphrased and answered below:

Q1. As provided in § 172.334(d) can the identification number be displayed on a placard only if
the identification number represents all of the hazardous material in the transport vehicle or
freight container?

Al. If an identification number is displayed on a placard that identification number must
represent all of the hazardous material of the same class on the transport vehicle or freight
container. An identification number may be displayed on a placard even if a transport vehicle or
freight container contains multiple hazardous materials. However, the transport vehicle or
freight container must display additional placards as required, communicating the hazards of the
other material in the transport vehicle or freight container.

Q2. It is your understanding that the intent of § 172.334(d) is to prohibit the display of an
identification number on a placard when the hazardous material corresponding to the
identification number does not meet the definition of the hazard class on the placard.



A2. Your understanding is not entirely correct. It is correct that any placard used for display of
the identification number must correspond to the hazard class of the material. However, this
requirement is outlined in § 172.334(b).

Q3. Is the display of the identification numbers on the placards in the two illustrations compliant
with § 172.334(d)? '

A3. The display of the identification numbers on separate placards complies with § 172.334(d)
if the identification numbers displayed on the freight container or transport vehicle represent all
of the hazardous materials in the transport vehicle or freight container.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the Standards
and Rulemaking Division at (202) 366-8553.

Sincerely,
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International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (P_I.-lMSA) - ) & ~UOJ&
From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Wednesday, February 17, 2016 10:05 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for Letter of Interpretation of 49 CFR 172.334(d)
Attachments: Request for LOI - ID # on Placards.pdf

Dear Shante and Alice,
Forwarded is a request for a letter of interpretation. Mr. Stoehr spoke with Jonathon on his question.

Thanks,
Shelby

From: Daniel Stoehr [mailto:info@danielstraining.com]

Sent: Tuesday, February 16, 2016 7:38 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Request for Letter of Interpretation of 49 CFR 172.334(d)

Please see attached for a request for a letter of interpretation of a particular regulation of the HMR.

Please don't hesitate to contact me with any questions.

Daniel Stoehr

Daniels Training Services
815.821.1550
www.DanielsTraining.com
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February 17, 2016

U.S Department of Transportation

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn:PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, DC 20590-0001

RE: Display of More than one Identification Number on Placards of the Same Hazard
Class on a Transport Vehicle or Freight Container

After review of the Hazardous Material Regulations and discussion with the staff of the
Hazardous Materials Information Center I submit this request for a letter of interpretation to
clarify a specific regulation of the HMR. The regulation in question is 49 CFR 172.334
Identification numbers; prohibited display; specifically, paragraph (d) which as of the date of
this letter reads:

“Except as provided in §172.336, a placard bearing an identification number may not be used
to meet the requirements of subpart F of this part unless it is the correct identification number
Jor all hazardous materials of the same class in the transport vehicle or freight container on
which it is displayed.”

Read literally, “...for all hazardous materials...” could be interpreted to mean that the
identification number may only be displayed on a placard if the identification number represents

all of the hazardous materials within the transport vehicle or freight container. This would mean

that a transport vehicle or freight container with two HazMat of the same hazard class with

different identification numbers could not display those identification numbers on two placards

of the same hazard class. I don’t believe this is the intent of the regulation. '

I believe the intent of §172.334(d) is to prohibit the display of an identification number on a
placard when the hazardous material with that identification number does not meet the definition
of the hazard class of the placard displayed.

Question 1: Is my literal interpretation of §172.334(d) correct?
Question 2: Is my interpretation of the intent of §172.334(d) correct?

Question 3: Is the display of the identification number and placard combination in either of the
following two images a violation of 49 CFR 172.334(d)?

PO Box 1232 - Info@DanielsTraining.com
Freeport, IL 61032 www.DanielsTraining.com
815.821.1550



Image 1 — Two Class 8 Corrosive placards on a transport vehicle each displaying a
different identification number (3265 & 2922):

Image 2 — Two Class 3 Flammable Liquid placards on a transport vehicle each displaying a
different identification number (1210 & 1866):

Thank you for your time and I look forward to your response.

Sincerely,

Daniel Stoehr
Daniels Training Services

815.821.1550
Info(@DanielsTraining.com

www.DanielsTraining.com



