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U.S. Department _ 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation _ Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration MAY 3 112016

Mr. Richard Lloyd
31 Bastian Lane

Allentown, PA 18104
Ref. No.: 16-0003
Dear Mr. Lloyd

This responds to your email dated January 7, 2016, requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the 57™ edition of the International
Air Transport Association Dangerous Goods Regulations (IATA DGR) regarding exceptions
for the shipment of smaller lithium metal cells and batteries contained in equipment.
Specifically, you ask if the word “OVERPACK” must appear on the outside of an overpack
when the package(s) contained in the overpack conform to the re%uirements of §
173.185(c)(4) and Section II of Packing Instruction 970 of the 57 edition of the IATA DGR

and do not require the lithium battery handling label.

The IATA DGR do not have official standing under the HMR. However, the provisions of
§§ 171.22 - 24 of the HMR authorize the use of the International Civil Aviation
Organization's Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air
(ICAOQ Technical Instructions) for packaging, marking, labeling, classifying, and describing .
hazardous materials which are transported by air and by motor vehicle either before or after
being transported by air. For the purposes of the ICAO Technical Instructions, Section II of
Packing Instruction 970 and the HMR as provided by § 173.185(c)(4) when an overpack is
used, the “OVERPACK” marking is only required when the package(s) is/are required to
display the lithium battery handling label and the handling label is not visible through the
overpack. ‘

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the
Standards and Rulemaking Division at (202) 366-8553.

Sincerely,

bl

Duane A. Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) /o —00D 3

From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, January 07, 2016 4:42 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Air Shipments of Small Lithium Batteries

Dear Shante and Alice,
Forwarded is a request for a formal letter of interpretation.

Thanks,
Shelby

From: Richard Lloyd [mailto:dickchar@rcn.com]
Sent: Thursday, January 07, 2016 10:34 AM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Air Shipments of Small Lithium Batteries

Dear Sir,

Please clarify the ICAOQ/IATA regulations for affixing the lithium battery handling label and the "OVERPACK” mark on
overpacks containing inside packages of small lithium metal batteries contained in equipment (UN 3091) and shipped
excepted per the IATA Packing Instruction 970 Section Il. The batteries shipped would meet all of the compliance
requirements in PI 970 Section Il such as the aggregate lithium content is not more than 2.0 g, each consignment would
be two packages or less where each package contains no more than two batteries installed in equipment, etc..

Pl 970 Section 1l exceptions does not require a lithium battery handling label when a consignment would be two packages
or less where each package contains no more than two batteries installed in equipment; nor would any other package
marks or labels be required for excepted shipments.

The current IATA, 57th edition effective January 1, 2016, addresses the marking and labeling of overpacks containing
inside packages of small lithium metal batteries contained in equipment and shipped excepted per the IATA Packing
Instruction 970 Section Il by stating an overpack must me marked with the word “Overpack” and labeled with the lithium
battery label, unless the label(s) on the package(s) inside the overpack are visible, or, a label‘is not required. My
understanding of this requirement is that the overpack would not be required to be labeled with the lithium battery label
since the inside packages are not required to have the lithium battery label when shipped excepted.

However, it appears the overpack would still be required to be marked with the word “Overpack” unless the “Overpack”
marking is considered to be a label. Even so, why would an overpack be required to be marked with the word “Overpack”
when the inside packages are not required to be marked or labeled?

By comparison, the DOT 49 CFR Hazardous Materials Regulations 173.185 ( ¢ ) (4) (ii), Exceptions for Small Batteries for
Air Transportation, specify that “When packages required to bear the handling marking in paragraph (c)(3)(ii) are placed in
an overpack, the handling marking must either be clearly visible through the overpack, or the handling marking must also
be affixed on the outside of the overpack, and the overpack must be marked with the word “OVERPACK”. Be writing this
requirement as “when packages required” makes it clear that the handling marking and the word “OVERPACK” are not
required on overpacks containing inside packages of small lithium metal batteries contained in equipment and shipped
excepted.

Thank you for your assistance in providing the compliance requirements for marking overpacks containing inside
packages of small lithium metal batteries contained in equipment and shipped excepted.

Richard J. Lloyd
31 Bastian Lane



Allentown, PA 18104

Telephone: 610-398-3954
E-mail: dickchar@rcn.com




