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US. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington. DC 20590 -

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUL 2 8 2615

Mr. Andy Altemos
HMT Associates, L.L.C.
6416 Grovedale Dr.
Alexandria, VA 22310

Reference No. 15-0086
Dear Mr. Altemos:

This is in response to your March 31, 2015 e-mail request regarding requirements under the
International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code applicable to transport requirements
for transport units used to transport flammable liquids under temperature control solely for
commercial reasons. Specifically, you ask if section 7.3.7.6.2 of the IMDG Code requires
explosion proof electrical fittings both inside and outside of the cooled compartment in
which flammable liquids are loaded, or only within the cooled compartment for transport
units used to transport flammable liquids under temperature control solely for commercial
reasons.

Explosion proof electrical fittings are only required within the cooled compartment for
transport units used to transport flammable liquids under temperature control solely for
commercial reasons. Section 7.3.7.6.1 of the IMDG Code sets the general requirements
applicable to all flammable gasses or liquids with a flashpoint under 23°C c.c. that are-
packed or loaded in a refrigerated transport unit regardless of safety or commercial reasons.
This section requires the cooling or heating equipment to be in compliance with section
7.3.7.3. Sections 7.3.7.3.2.3 and 7.3.7.3.2.5, for single and dual mechanical systems
respectively, only require explosion proof electrical fittings to be used within the coolant
compartment.

Section 7.3.7.6.2, which prescribes requirements for flammable liquids having a flashpoint
less than 23°C c.c. and not requiring temperature control for safety reasons which are
transported under temperature control conditions for commercial reasons, states that
explosion proof fittings are required except when the substance is transported at a control
temperature at least 10 °C below its flashpoint. It is the opinion of this office that the
reference to “explosion proof electrical fittings” in section 7.3.7.6.2 refers to explosion proof
fittings in compliance with the requirements of 7.3.7.3.



I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

[ A

Duane Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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From: Webb, Steven (PHMSA)
Sent: Tuesday, May 05, 2015 2:05 PM
To: Goodall, Shante CTR (PHMSA); Dodd, Alice (PHMSA)
Subject: FW: Interpretation of IMDG Code 7.3.7.6.2
Attachments: Request for interpretation of IMDG Code provision.pdf

Can we log this PDF in as an interp request and assigh it to me please. There’s no need to maintain the discussion
portion of the emails below in the file just the PDF attached. 1know I just got an interp, but I'd like this one as I've
already done some behind the scenes coordination to get an answer for Mr. Altemos.

Thanks

Steve Webb

Transportation Specialist- International Standards .
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) -U.S. DOT
Office of Hazardous Materials Safety

1200 New Jersey Avenue S.E., E24-422, Washington D.C. 20590

E24-422

steven.webb@dot.gov

202-366-4579

From: Kelley, Shane (PHMSA)

Sent: Monday, May 04, 2015 12:14 PM
To: Webb, Steven (PHMSA)

Subject: FW: Interpretation of IMDG Code 7.3.7.6.2

Andy sent us the attached and also a draft response (below). Before we send to Amy and co. for review, can you take a
look and give me your thoughts?

Dear Mr. Altemos,

This is in response to your letter dated March 31, 2015, in which you requested confirmation of the intent of
paragraph 7.3.7.6.2 of the IMDG Code as it relates to the need to employ explosion proof electrical fittings in the
refrigeration equipment of transport units (both freight containers and portable tanks) used to transport flammable
liquids under temperature control solely for commercial reasons (i.e., goods for which temperature control is not
required for safety reasons). As relevant to your request, this paragraph states: “When flammable liquids having a
flashpoint less than 232C c.c. and not requiring temperature control for safety reasons are transported under
temperature control conditions for commercial reasons, explosion proof electrical fittings-are required”. You ask for
confirmation that the intent of this provision is that explosion proof fittings are required to be employed only within the
cooled compartment of the transport unit.

In support of this confirmation you note that the preceding paragraph 7.3.7.6.1 prescribes that when flammable
liquids having a flashpoint less than 232C c.c. are packed or loaded in a cargo transport unit equipped with a
refrigeration system, the cooling equipment shall comply with 7.3.7.3. This section prescribes the provisions for
temperature control for substances required to be transported under controlled temperature environments (such as
certain organic peroxides), and, to the extent explosion proof equipment is required for mechanical refrigeration
systems to control the risk of ignition of flammable vapors, such explosion proof electrical fittings are specifically
required to be employed only “within the cooling compartment.” You submit that it would be illogical to require
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explosion proof electrical fittings only within the cooled compartment for those liquids emitting flammable vapors that
are required to be transported under temperature control, and for “standard” flammable liquids to impose the much
higher standard of requiring explosion proof electrical fittings both inside and outside of the cooled

compartment.

You further note that a transport unit containing flammable liquids having a flashpoint less than 232C c.c.
transported under temperature control conditions for commercial reasons only may be loaded on a vessel in immediate
proximity to the cooling equipment on a transport unit containing non-dangerous goods or containing other dangerous
goods required to be transported under temperature control in conformance with Section 7.3.7.3, the electrical fittings
of the refrigeration equipment on the exterior of which are not required to be, and generally will not be explosion
proof. You submit that it would be illogical that the cooling equipment on the transport unit containing the flammable
liquid be required to employ explosion proof electrical fittings outside of the cooled compartment when the electrical
fittings on other refrigerated units positioned immediately adjacent to that transport unit are not explosion proof. On
this basis you also conclude that the actual intent of 7.3.7.6.2 is to mirror the clearly stated intent of 7.3.7.3.2.3 and
7.3.7.3.2.5 that explosion proof electrical fittings are required to be used only “within the cooling compartment.”

We agree. Itis our position that the intent of paragraph 7.3.7.6.2 of the IMDG Code is to require explosion
proof electrical fittings only within the cooled compartment and not both within and outside of the cooled
compartment. :



HMT ASSOCIATES, L.L.C.

6416 GROVEDALE DRIVE
SUITE 202B
ALEXANDRIA, VA 22310-2504
E.A.ALTEMOS
PATRICIA A. QUINN
703-549-0727

FACSIMILIE: 703-549-0728
WRITERS DIRECT DIAL NUMBER

703-549-0727

March 31, 2015

Mr. Shane Kelley
International Standards (PHH-13)
Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration
Department of Transportation
1200 New Jersey Avenue, SE
East Building, 2™ Floor
Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Kelley,

This is to request confirmation of my understanding of the intent of paragraph
7.3.7.6.2 of the IMDG Code as it relates to the need to employ explosion proof electrical
fittings in the refrigeration equipment of transport units (both freight containers and
portable tanks) used to transport flammable liquids under temperature control solely for
commercial reasons (i.e., temperature control is not required for safety reasons). In
pertinent part this paragraph states: “When flammable liquids having a flashpoint less
than 23°C c.c. and not requiring temperature control for safety reasons are transported
under temperature control conditions for commercial reasons, explosion proof electrical
fittings are required except...[remainder of text not relevant to this request.]” The
question has arisen whether the intent of this provision is to require explosion proof
electrical fittings both inside and outside of the cooled compartment in which the
flammable liquids are loaded, or only within the cooled compartment.

For the following reasons, my understanding of this requirement is that explosion
proof fittings are intended to be required only within the cooled compartment of the
transport unit. First, the preceding paragraph 7.3.7.6.1 prescribes that when flammable
liquids having a flashpoint less than 23°C c.c. are packed or loaded in a cargo transport
unit equipped with a refrigeration system, the cooling equipment shall comply with
7.3.7.3 —which, in turn, prescribes the provisions for temperature control for substances
required to be transported under controlled temperature environments (such as certain
organic peroxides). In relation to the use of both single and dual mechanical refrigeration
systems to achieve temperature control, and to the extent explosion proof equipment is
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required to control the risk of ignition of flammable vapors, 7.3.7.3.2.3 and 7.3.7.3.2.5,
respectively, prescribe that explosion proof electrical fittings are specifically required to
be employed only “within the cooling compartment” (emphasis added), and not also in
the parts of the cooling equipment positioned outside of that compartment. This being
the case, it would appear illogical to require explosion proof electrical fittings only within
the cooled compartment for liquids emitting flammable vapors that are required to be
transported under temperature control, and for “standard” flammable liquids not required
to be transported under temperature control to impose the much higher standard of
requiring explosion proof electrical fittings both inside and outside of the cooled
compartment.

Furthermore, the possibility certainly exists that a transport unit containing
flammable liquids having a flashpoint less than 23°C c.c. transported under temperature
control conditions for commercial reasons only, may be loaded on a vessel in immediate
proximity to the cooling equipment on a transport unit containing non-dangerous goods
or, more importantly, containing other dangerous goods required to be transported under
temperature control in conformance with Section 7.3.7.3 — the electrical fittings of the
refrigeration equipment on the exterior of which are not required to be, and in all
probability will not be explosion proof. This being the case, it is again illogical that the
cooling equipment on the transport unit containing the flammable liquid be required to
employ explosion proof electrical fittings outside of the cooled compartment when the
electrical fittings on other refrigerated units positioned next to, or even directly end to
end with, that transport unit are not explosion proof. Therefore, it is entirely reasonable
to conclude that the actual intent of 7.3.7.6.2 is to mirror the clearly stated intent of
7.3.7.3.2.3 and 7.3.7.3.2.5 that explosion proof electrical fittings are required to be used
only “within the cooling compartment.”

In summary, for the foregoing reasons my understanding of the intent of
paragraph 7.3.7.6.2 of the IMDG Code is to require explosion proof electrical fittings
only within the cooled compartment and not both within and outside of the cooled
compartment. Your confirmation of this understanding will be most appreciated.

Thank you for your consideration of this matter, and please do not hesitate to
contact me if you have questions or require additional information in relation to this
request.

Sincerely,

E. A. Altemos



