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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington. DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

AUG 1 92015

Mr. Mike Revis

742 Industry Drive
Building 16
Tukwila, WA 98188

Ref. No. 15-0009
Dear Mr. Revis:.

This responds to your January 15, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for clarification
on the size limits under the exception in § 173.185(c)(1)(i) for lithium ion batteries.

You state the lithium ion battery in question has a rating of 81.4 Watt-hour (Wh). The two -
cells that make up the battery each have a rating of 40.7 Wh. You have asked if this battery
qualifies for the exceptions in.§ 173.185(c)(1)(@).

The answer is yes. Section 173.185(c)(1)(i) states that the Wh rating may not exceed 20 Wh
for a lithium cell or 100 Wh for a lithium ion battery. The United Nations (UN) Manual of
Tests and Criteria defines a battery as “one or more cells which are electrically connected
together by permanent means.” The 100 Wh size limit applies to your battery irrespective of
whether the component cells exceed the 20 Wh rating for a cell. Therefore, the exceptions
in § 173.185(c)(1)(i) apply to your lithium ion battery configuration since the battery does
not exceed 100 Wh. .

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office at 202-366-8553.

Sincerely,
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Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) \S5-cooe 7
From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, January 15, 2015 9:44 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Lithium ion batteries 173.185(c)(1)()

Mr. Revis’ address is:

742 Industry Drive
Building 16
Tukwila, WA 98188

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, January 15, 2015 9:42 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Lithium ion batteries 173.185(c)(1)(i)

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Revis spoke with Jordan in the HMIC.
Thanks,

Mike

From: Mike Revis [mailto:mike@hazmatexpress.com]
Sent: Wednesday, January 14, 2015 6:49 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Lithium ion batteries 173.185(c)(1)(i)

Good day,

I am writing to explore the possibility of getting an official letter of interpretation regarding the size limit for
lithium ion batteries in 173.185(c)(1)(1).

I received a telephone response from PHMSA when I originally made this request.

Another person states that he made the same request and received a different response from PHMSA.

The request has to do with the size limitation of a cell in a multiple cell lithium ion battery. TIP.
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The lithium ion battery in question has a rating of 81.4 Wh. h !
The two cells that make up the battery each have a Wh rating of 40.7. .-

Does this battery qualify for the exceptions in 49CFR 173.185(¢)(1)(i)?
Thank you for your consideration.

Mike Revis
206.575.0458



