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US. Department : 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington DG 20590

Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

MAR 1 3 2015

Mr. Chris Kubicek

S.C. Johnson & Son, Inc.
1525 Howe Street — MS 042
Racine, WI 53403

Ref. No. 14-0194
Dear Mr. Kubicek:

This responds to your October 14, 2014 email requesting clarification on the design
qualification requirements for DOT-2S containers under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state that some manufacturers of 2S
containers interpret that the drop test must be performed on a filled container with only the
valve cup installed - reflecting the product configuration of the container during the
manufacturing process immediately after filling. Additionally, you attached photographs of
examples of the containers with the valve only configurations and with the actuator overcap
configuration. Specifically, you ask that when the container (i.e., the aerosol) is drop tested
in accordance with § 178.33b-7, should the test be conducted with the actuator overcap
removed or should the container be tested in its assembled configuration for consumer use?

The container should not be tested in its assembled configuration. The drop test must be
performed with the valve only, i.e., without any covers/overcaps attached.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office at 202-366-8553.

Sincerel? P

e

/l;)’lrk Def Kinderén
Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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a specialist.

From: Kubicek, Chris A, [mailto:CAKubice@scj.com]

Sent: Tuesday, October 14, 2014 09:30 AM Eastern Standard Time

To: Betts, Charles (PHMSA)

Cc: Freeman, Cheryl (PHMSA); shane.kelly@dot.gov <shane.kelly@dot.gov>; Doug Fratz (dfratz@cspa. org)

<dfratz@cspa.org>; Steve

Engler (sengler@aerofil.com) <sengler@aerofil.com>

Subject: FW: Interpretation of 178.33b-7

Charles, thank you for your clarification to Mr. Fratz on the 49CFR178.33b-7 (DOT-2S) drop test protocol. We
understand the aerosol product should be tested without it’s shipping container.

~ We do need more clarification on the aerosol itself. Some of our CSPA members interpret the drop testing to be
performed on a filled container with only the valve cup installed (the product configuration of the aerosol during the
manufacturing process immediately after filling).

When the individual aerosol is drop tested, should that aerosol container with the actuator overcap removed? Or
should the aerosol container be tested in the assembled configuration as the consumer would be using?

- Fam attaching three examples of ‘valve only’ configurations, and 3 examples of the assembled aerosols for consumer

use.

Thank you for your help on this, we look forward to your response.

Chris

CHRIS KUBICEK | Principal | ph 262.260.5419 txt 262.374.2089 | cakubice@scj.com

S. C. Johnson & Son, Inc.

| 1525 Howe Street — MS 042 = Racine, Wi 53403



"The information herein contains the Confidential and Proprietary Information of S.C. Johnson.
Neither receipt nor possession thereof confers any right to reproduce, use, or disclose, in whole
or in part, any of this information, except in accordance with a written agreement with S.C. Johnson.”

From: Doug Fratz [mailto:dfratz@cspa.org]
Sent: Friday, October 03, 2014 12:22 PM
To: Kubicek, Chris A. -

Subject: Fwd: Interpretation of 178.33b-7

See response below.

D. Douglas Fratz
Senior Science Fellow and
Aerosol Division Staff Executive

Consumer Specialty Products Association
1667 K Street NW, Suite 300

Washington, DC 20006

Direct: 202-833-7304

Office: 202-872-8110

email dfratz@cspa.org | www.cspa.org

This e-mail, including any attachments, contains information from the Consumer Specialty Products Association (CSPA)
and is intended solely for the use of the named recipient or recipients and CSPA member companies. This email,
including any attachments or hyperlinks within it, may contain information that is confidential, legally privileged or
otherwise protected from disclosure. If you are not the intended recipient of this email, you are not entitled to use,
disclose, distribute, copy, print, disseminate or rely on this email in any way. Even if you are the intended recipient or a
CSPA member company, you may not distribute, disclose or otherwise disseminate this email or its attachments outside
the membership of CSPA, without CSPA's prior written consent. Sent from my iPad

Begin forwarded message:

From: <charles.betts@dot.gov>

Date: October 3, 2014 at 8:37:02 AM EDT

To: <dfratz@cspa.org>

Cc: <chervyl.freeman@dot.gov>, <shane.kellev@dot.gov>
Subject: RE: Interpretation of 178.33b-7

Good morning Mr. Fratz —

After speaking with several staff members, it is our understanding that the drop test must be performed
on the filled DOT 2S container without the outer shipping container.

We hope that this helps.

Regards,



Charles

From: Doug Fratz [mailto:dfratz@cspa.org]

Sent: Wednesday, October 01, 2014 9:15 AM

To: Kelley, Shane (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA)
Subject: Interpretation of 178.33b-7

Shane, Charles:

We have a question regarding the requirement in 49CFR178.33b-7 that, “The closure, or sealing
component of the container, must not be protected during the test.” (This relates to the design
qualification drop test for 2S plastic aerosol containers.) Does this simply mean that the test is
conducted on the filled aerosol product without the outer shipping container (usually a
cardboard box)?

~Thanks in advance.

D. Douglas Fratz
Senior Science Fellow and
Aerosol Products Division Staff Executive

Consumer $pecialty Products Association
1667 K Street NW, Suite 300

Washington, DC 20006

Direct: 202-833-7304

Office: 202-872-8110

email dfratz@cspa.org | www.cspa.org

This e-mail, including any attachments, contains information from the Consumer Specialty Products Association (CSPA) and is

intended solely for the use of the named recipient or recipients and CSPA member companies. This emall, including any attachments or
hyperlinks within it, may cantain information that is confidential, legally privileged or otherwise protected from disclosure. If you are not
the intended recipient of this email, you are not entitled to use, disclose, distribute, copy. print, disseminate or rely on this emait in any
way. Even if you are the intended recipient or a CSPA member company, you may not distribute, disclose or otherwise disseminate this
email or its attachments outside the membership of CSPA, without CSPA's prior written consent.
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