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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SEE.
Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

NOV 0 6 2014

Mr. Mark C. Wiggin

Engineering and Development Manager
Brooks Range Petroleum

510 L Street, Suite 601

Anchorage, AK 99501

Dear Mr. Wiggin:

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) received on

January 16, 2014, you requested an interpretation on whether two 6-inch diameter pipelines that

Brooks Range Petroleum Company (BRPC) is planning to build in the Southern Miluveach Unit
on the North Slope of Alaska would qualify for an exemption from the 49 CFR Part 195 pipeline
safety regulations.

You stated that BRPC plans to build a 6-inch diameter oil pipeline and a 6-inch diameter
seawater pipeline in early 2015 as part of a future oilfield development. Both pipelines will be
elevated above the tundra at a level of approximately 7 feet and will be supported on shared piles
for the length of the lines. The total length of each pipeline will be about 1,000 feet. These
planned 6-inch pipelines will connect a future 15,000 barrel oil per-day Mustang central process
facility to be located on the Mustang Pad to an existing Alpine Oilfield sales oil pipeline and an
existing Alpine seawater pipeline.

The main BRPC Mustang process facility will produce sales quality crude that will be
transported to market by the proposed 6-inch oil pipeline with a proposed tie-in to an existing
14-inch Department of Transportation regulated Alpine Transportation Company (ATC) crude
oil pipeline. Seawater will be transported from Kuparuk River Unit by the proposed 6-inch water
pipeline and a proposed tie-in to an existing 12-inch Alpine seawater pipeline. You asked
whether the new pipelines would be exempt from the 49 CFR Part 195 regulations under the
exemption set forth in § 195.1(b)(3)(ii) for certain low stress piping.

With respect to the seawater pipeline, BRPC does not have to comply with the Part 195
regulations at all because seawater is not a hazardous liquid. Therefore, while other permits and
regulations of other agencies may apply to its construction, the seawater pipeline can be operated
without regard to Part 195 regulations.

With respect to the proposed 6-inch diameter oil pipeline, we first note that it does not extend
directly from a well or production facility so it is not exempt as a production or gathering line.
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It will connect with the 14-inch ATC regulated pipeline and would be considered part of that
system for purposes of determining the threshold issue of whether it meets the definition of a low
stress pipeline. Your letter did not indicate whether the 14-inch ATC pipeline is a low stress
pipeline or not.

Even if the 14-inch ATC pipeline does meet the definition of a low stress pipeline, the proposed
6-inch pipeline would extend from a processing facility. Section 195.1(b)(3)(ii) states:

§ 195.1 Which pipelines are covered by this Part?
(b) Excepted. This Part does not apply to any of the following:

(3) Transportation of a hazardous liquid through any of the following low
stress pipelines:

(ii) A pipeline that serves refining, manufacturing, or truck, rail, or vessel
terminal facilities, if the pipeline is less than a mile long (measured
outside facility grounds) and does not cross an offshore area or a waterway
currently used for commercial navigation;

In this case, the 6-inch pipeline, even though it is less than a mile long, does not serve a refining,
manufacturing, or truck, rail, or vessel terminal facility. In fact, the pipeline transports processed
crude from the proposed Mustang central process facility to the existing 14-inch diameter DOT
regulated ATC pipeline. Therefore, based on the information you provided, the 6-inch pipeline
would be a part of the already regulated pipeline system and does not appear to qualify for the
exemption in § 195.1(b)(3)(ii).

If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe of my staff at 202-366-5523.

Sincerely,

A

JohmA7Gale
Director, Office of Standards
and Rulemaking
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