U.S. Department : 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20580

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUL 15 2014

Mr. Ben Sweat
3939 N. Webb
Wichita, KS 67226

Ref. No.: 14-0092
Dear Mr. Sweat:

This is in response to your email dated May 8, 2014, requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) relating to the § 173.31(g) requirements
for the use of rail tank cars. You describe the process used by your facilities to load tank cars,
whereby a string of railcars are connected to a facility operated trackmobile or motorized
railcar mover throughout the loading process. The trackmobile is used to position each set of
one or two tank cars in the string for loading.

You ask if the § 173.31(g)(1) requirement that access to the track must be secured to prevent
entry by other rail equipment, including motorized service vehicles, applies to facility
operated motorized vehicles such as the trackmobile used as described. You also ask if the
trackmobile needs to be disconnected from the from the tank cars during loading and
unloading operations. o

Based on the information provided, it is the opinion of this office that the intent of § 173.31(g)
is to warn rail crews of the general rail transportation system of the status of a particular rail
car or series of rail cars on a facility’s rail system, and prevent them from attaching to or
moving the rail cars when it is unsafe to do so. This regulation is not intended to apply to
facility operated motorized vehicles that are being used to move and position tank cars in
support of loading and unloading operations. Further, § 173.31(g) does not address whether
such facility operated motorized vehicles may remain connected to tank cars during loading or
unloading operations.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office. '

Sincerely,
M C-
Shane C. Kelley

Acting International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) T _a’ n K ars
From: INFOCNTR (PHMSA) —

Sent: Thursday, May 08, 2014 5:13 PM i L‘} Ooq Z‘
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA)

Subject: FW: Clarification Request for 49 CFR 173.31(g)(1)

Hi Carolyn,

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. He previously spoke with Michael
Stevens in the HMIC on 5/8/14.

Thanks,

Victoria

From: Ben Sweat [mailto:bensweat@poetep.com]
Sent: Thursday, May 08, 2014 4:30 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Clarification Request for 49 CFR 173.31(g)(1)

As discussed on the phone with Mike from the Hazardous Materials Information Center on May 8, 2014, | would like to
request an official interpretation of 49§173.31(g)(1) as it pertains to motorized service vehicles operated by facility
personnel. Our facilities produce and load fuel ethanol into railcars through loading equipment that can fill either one or
two railcars at one time. Typically, the facilities will leave a string of railcars connected to a trackmobile or similar
motorized railcar mover through the loading process. Once each set of railcars is loaded, disconnected from the loading
equipment, sealed and inspected, the railcars are indexed with the trackmobile to position the next set of cars for loading.

Our specific question: Do the regulations under 49§173.31(g) apply to the facility operated motorized service vehicle
(trackmobile) in this example? Do facility operated motorized service vehicles need to be disconnected from tankcars
during loading and unloading operations?

The regulation states: Each hazmat employee who is responsible for loading or unloading a tank car must secure access to
the track to prevent entry by other rail equipment, including motorized service vehicles. Derails, lined and locked switches,
portable bumper blocks, or other equipment that provides an equivalent level of security may be used to satisfy this
requirement.

We believe the regulations do not apply to the facility operated motorized service vehicle in this example based on
language in PHMSA interpretation 13-0055, PHMSA interpretation 05-0129 and the increased risk to facility and railroad
personnel that could be created by disconnecting this equipment during loading operations.

PHMSA interpretation 13-0055: Further, the Federal Railroad Administration (FRA) and PHMSA want to assure that, at the
point of physical interface between the general system of rail transportation and the facility rail system, rail crews do not
make inappropriate assumptions about the status of a particular rail car or series of rail cars and attempt to move cars
that are attached to facility storage tanks or manufacturing processes, thereby endangering rail crew safety or adversely
affecting movement along the general system of rail transportation. Based on this interpretation, we believe the intent of
the regulation is to protect railroad personnel from attempting to move a railcar in the loading process. By applying this
regulation to the facility operated motor vehicle, the plant would be required to place the derails, blue flag and other
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warning systems between the facility operated motor vehicle and the tankcars being loaded. This process would likely
ohscure the regulated warning systems from the rail crews and create a higher risk scenario for all involved. Therefore,
we believe the regulation intends to create a warning and barrier between railroad operated equipment and facility
operated equipment to protect railroad personnel.

PHMSA interpretation 05-0129: Thus, as stated in the October 30 final rule, “requirements related to the protection of
train and engine crews operating within a shipper or consignee facility, such as posting warning signs, setting hand brakes,
and blocking the wheels of hazardous materials tank cars placed for unloading would continue to apply” (68 FR

61918). This interpretation also demonstrates the intent of the regulation to protect railroad personnel from attempting
fo move a railcar in the loading process and does not appear to apply to facility operated equipment.

Increased risk to facility personnel: We believe disconnecting the facility operated motor vehicle from the tankcars during
the loading process would increase risk to facility personnel due to the unnecessary increase in connecting and
disconnecting railcars from the motorized vehicle, as well as the increased movement and application of blue flags at the
onset and completion of loading for each set of railcars in the connected string. We also believe that the facility operated
motorized vehicle could provide an additional visual deterrent behind the blue flags and derail to warn the railroad
personnel to avoid the connected railcars.

Based on the above and our phone discussion with the Hazardous Materials Information Center, we would like an official
interpretation of this regulation as it pertains to facility operated motorized service vehicles.

Thank you,

Ben Sweat

X1
3939 N. Webb
Wichita, KS 67226
P/316.303.1385
F/316.267.1071
poetep.com
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Confidentiality Notice: The information contained in this e-mail message, including any attachments, is for use by the
intended recipient(s) only and contains information that may be legally privileged, confidential, trade secret, proprietary in
nature or copyrighted under applicable law. If you are not the intended recipient(s), you are hereby formally notified that
any use, disclosure, copying, distribution or the taking of any action in reliance on the contents of this e-mail transmission,
in whole or in part, is strictly prohibited. This e-mail transmission does not constitute a consent to the use of sender's
contact information for direct marketing purposes or for transfers of data to third parties. If you are not the intended

recipient(s), please promptly notify the sender by reply e-mail and destroy all copies of the original message.



