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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Robert Montgomery 

fiiAY 1 6 2014 

New York State Department of Transportation 
50 Wolf Road POD 53 
Albany, NY 12232 

RefNo.: 14-0079 

Dear Mr. Montgomery: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a response to your April 9, 2014 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to oil spill response plans in 
Part 130. Specifically, you request clarification on whether an aggregate amount of oil above 
1,000 barrels (42,000 gallons) on a single train (train consist) would require a carrier to have a 
comprehensive oil spill response plan. 

The applicability for oil spill response plans is based on the capacity of a single packaging and 
not an aggregate amount that may be contained in a train consist. Section 130.2(a) states that 
the requirements of Part 130 apply to (1) Any liquid petroleum oil in a packaging having a 
capacity of 3,500 gallons or more; and (2) Any liquid petroleum or non-petroleum oil in a 
quantity greater than 42,000 gallons per packaging. Any person transporting liquid petroleum 
oil in a packaging having a capacity of 3,500 gallons or more but less than 42,000 gallons 
(1,000 barrels) is required to have a basic response plan conforming to§ 130.31(a). Any 
person transporting liquid petroleum or non-petroleum oil in a quantity greater than 42,000 
gallons per packaging must have a comprehensive response plan conforming to the 
requirements of§ 130.31(b). 

It should be noted that on January 23, 2014, the National Transportation Safety Board (NTSB) 
issued a Safety Recommendation (R-14-5) requesting PHMSA "revise the spill response 
planning thresholds contained in Title 49 Code of Federal Regulations Part 130 to require 
comprehensive response plans to effectively provide for the carriers' ability to respond to 
worst-case discharges resulting from accidents involving unit trains or blocks of tank cars 
transporting oil and petroleum products." In response to their recommendation, PHMSA and 
FRA are currently considering revisions to 49 CFR Part 130 in a future rulemaking. 

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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Please log and assign for response. I am requesting an expedited handling for this response. 

Thanks, 
Charles 

From: Montgomery, Robert (DOT) [mailto:Robert.Montgomery@dot.ny.gov] 
Sent: Wednesday, April 09, 2014 4:01 PM 
To: Abbenhaus, Colleen (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA) 
Cc: Thomas, Clifford (DOT) 
Subject: FW: Question 
Importance: High 

Ms. Abbenhaus, 

It was a pleasure to meet with you today and we certainly appreciate your assistance with these crude oil issues going 
forward. 

Part 130.31 (b) mentions no person may transport oil in quantity greater than 1000 barrels (42,000 gallons) unless that 
person has a comprehensive written plan. It doesn't mention a packaging as it does in Section 130.2. 

If a railroad has multiple carloads in a train consist that exceeds 1,000 barrels but the packaging is less than 1,000 barrels 
(Say several DOT111 tank cars 30,000 gallon capacity coupled together in a unit train), are they required to have a 
comprehensive plan as described in that section? 

Because the packaging isn't mentioned in Section 130.31, it would seem that a comprehensive written plan is required 
because the railroad is transporting more than 1000 barrels in the train consist. 

Your comment on this section is appreciated. 

Thanks, 

Bob 

From: Thomas, Clifford (DOT) 
Sent: Wednesday, April 09, 2014 1:30PM 
To: Montgomery, Robert (DOT) 
Subject: Fw: Question 
Importance: High 
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FYI 

Sent from my V erizon Wireless 4G L TE Smartphone 

------ Original message------
From: Colleen.Abbenhaus@dot.gov 
Date: Wed, 4/9/2014 12:16 PM 
To: Thomas, Clifford (DOT); 
Subject:Fw: Question 

The official interpretation. 
Colleen Abbenhaus 

----- Original Message ----­
From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Wednesday, April 09,2014 12:11 PM Eastern Standard Time 
To: Abbenhaus, Colleen (PHMSA) 
Subject: RE: Question 

Part 130 applies to : 

1. Any liquid petroleum oil in a packaging having a capacity of 3,500 gallons or more; and 
2. Any liquid petroleum or non-petroleum oil in a quantity greater than 42,000 gallons per package. 

130.2(a) and (b) are stand-alone requirements. 

I hope this helps. 

-----Original Message-----
From: Abbenhaus, Colleen (PHMSA) 
Sent: Wednesday, April 09,2014 12:01 PM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Re: Question 

They are first trying to figure out who is responsible for that section, and based on how Section 130.2 is written, does (a) and (b) apply 
or do either apply. 
Colleen Abbenhaus 

----- Original Message ----­
From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Wednesday, April 09,2014 11:55 AM Eastern Standard Time 
To: Abbenhaus, Colleen (PHMSA) 
Subject: RE: Question 

Good morning Colleen-

What is the question? 

-----Original Message-----
From: Abbenhaus, Colleen (PHMSA) 
Sent: Wednesday, April 09,2014 11:46 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Question 

I am at a meeting and a question regarding Section 130 came up. Who can I reach out regarding this section. 
Colleen Abbenhaus 
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