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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration MAR 1 2 2014

Ms. Susan D. Camara

Safety Manager

YRC Freight, Inc.

1990 Roe Avenue, MS/A340
Overland Park, KS 66211

Ref. No. 14-0031
Dear Ms. Camara:

This responds to your January 27, 2014 request for clarification of the use of the DANGEROUS
placard under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if §§ 172.500(b)(6) and 172.502(c) permit the display of a DANGEROUS
placard on a transport vehicle containing two or more categories of non-bulk when one of those
commodities is a combustible liquid in a non-bulk package.

In accordance with § 172.504(b), a freight container, unit load device, transport vehicle, or rail
car which contains non-bulk packages with two or more categories of hazardous materials that
require different placards specified in table 2 of § 172.504(e) may be placarded with a
DANGEROUS placard instead of the separate placarding specified for each of the materials.
Section 172.500(b)(6) states that “placarding does not apply to combustible liquids in non-bulk
packaging.” However, § 172.502(c) states “placards may be displayed for a hazardous material,
even when not required, if the placarding otherwise conforms to the requirements of this
subpart.” It is your understanding that displaying a DANGEROUS placard on a transport
vehicle containing Table 2 Class 3 flammable liquid and Table 2 combustible liquid (both in
non-bulk packages) is permissible under the HMR.

Your understanding is correct. A COMBUSTIBLE placard is not required for combustible
liquids in non-bulk packaging (§ 172.500 (b)(6)). However, a placard may be displayed for a
hazardous material, even when not required, provided the placarding is carried out in
conformance with Part 172, Subpart F. Therefore the use of the DANGEROUS placard on a
transport vehicle containing Class 3 flammable liquid and combustible liquids, both in non-bulk
packages, is authorized under the Part 172, Subpart F provided all other requirements of

§ 172.504(b) are met.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office on
(202) 366-8553.

Sincerely,

et Do

Robert Benedict
Chief, Regulations Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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January 27, 2014

Mr. Charles E. Betts

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2" Floor
Washington, DC 20590

Dear Mr. Betts:

| am requesting written clarification about the interaction of 49 CFR 172.500(b)(6), which
waives placarding requirements for combustible liquids in non-bulk packaging, and
172.502(c), which allows permissive placarding for loads that do not require placarding
but are shipped in conformance to the Hazardous Materials Regulations. Is it
permissible to display a DANGEROUS placard on a transport vehicle containing two or
more categories of non-bulk 172.504 Table 2 items when one of those commodities is a
combustible liquid in a non-bulk package?

172.500(b)(6) Applicability of placarding requirements states that placarding does not
apply to “combustible liquids in non-bulk packagings.”

172.502(c) states “Placards may be displayed for a hazardous material, even when not
required, if the placarding otherwise conforms to the requirements of this subpart.”

172.504(b) states that a “transport vehicle, . . . which contains two or more categories of
hazardous materials that require different placards specified in table 2 . . . may be
placarded with a DANGEROUS placard instead of the placard specified for each of the
materials in table 2.”

In 172.504 Table 2, Class 3 flammable liquid which requires a FLAMMABLE placard is
listed separately from Combustible liquid which requires a COMBUSTIBLE placard.
These distinct entries indicate each is a separate hazardous material classification.

Therefore, displaying a DANGEROUS placard on a transport vehicle containing table 2
Class 3 Flammable Liquid and table 2 Combustible Liquid (both in non-bulk packagings)
should be allowed. - v , ,




Your guidance is greatly appreciated and | look forward to your interpretation on this
matter.

Thank you,

Susan D. Camara

YRC Freight, Inc. Manager Safety
1990 Roe Avenue, MS/A340
Overland Park, KS 66211
susan.camara@vrcireight.com
913.344.5395




