
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Tom Cloud 
Universal Well Services, Inc. 
18360 Technology Drive 
Box4 
Meadville, PA 16335 

Ref. No. 13-0230 

Dear Mr. Cloud: 

JAN 2 7 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your November 19, 2013, request for clarification of the placarding 
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you ask if placing a sign to designate a non-hazardous material being transported 
in a placard holder is authorized under the HMR. 

In your incoming letter, you state that you intend to use a placard holder to indicate a non­
hazardous material, a type of sand, being transported on sand haulers. The placard holder will 
be positioned in a square rather than a square-on-point orientation. You will insert clear 
plexiglass with the grade of sand printed on the plaxiglass into the placard holder (See 
enclosed photographs). The purpose of the sign is, during the unloading process, to alert the 
driver of a vehicle behind the sand hauler of the specific type sand to be unloaded. You ask if 
this is authorized under the HMR. 

Section 172.502(a)(2) provides that: [N]o person may affix or display on a packaging, freight 
container, unit load device, motor vehicle or rail car. .. any sign, advertisement, slogan (such 
as "Drive Safely"), or device that, by its color, design, shape, or content, could be confused 
with any placard prescribed in this subpart. 

This prohibition is intended to limit the potential dilution of hazard communication provided 
by the appropriate hazardous materials placards. The display described in your letter and 
shown in the enclosed photographs is not similar to hazardous materials placards, and would 
not be confused with prescribed placards in the HMR. Therefore, the display described in 
your letter and shown in the enclosed photographs would not be prohibited under 
§ 172.502( a)(2). 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (209)366-8553. 

Sincerely, 

7~23~ 
Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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REQUEST FOR INTERPRETATION FROM PHMSA - PLACARD HOLDER FOR SAND SIGN I 
Universal Well Services, Inc. is a pressure pumping company in the oil and gas field industry. 

We transport hazardous materials. We have a regulation placard holder that we want to use as a holder 

for our sand haulers. The sign within the holder will designate the type of sand being hauled. We 

transport three different grades of sand. The sign within the holder will be placed on the lower rear of 

the sand hauler (see enclosed photo). It will be placed on the vehicle not in square on point (as a 

hazmat placard would), so as not to be confused with a hazmat placard. 

The purpose of the sign is to alert the driver of the pumper vehicle behind it that the sand it will be 

receiving from the hauler is the correct type for the job stage coming up. 

The insert into the placard holder is a clear plexiglass. The grade of sand is printed on the plexiglass. A 

photo is attached as an illustration. 

IS USING THE PLACARD HOLDER IN THIS MANNER IN CONFLICT WITH THE HAZMAT REGULATIONS OR 

DO WE HAVE TO COME UP WITH A DIFFERENT TYPE OF HOLDER SO AS TO AVOID ANY CONFUSION? 
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Tom Cloud 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Chuck Curry 
Monday, November 04, 2013 11 :53 AM 
Tom Cloud 
Pies 

Sent from the Samsung Galaxy Rugby Pro, an AT&T LTE smartphone 

1 

.j 

.I 

l 

- .f--- -


