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of Transportation 
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Ms. Leigh Davidson 
Regulatory Affairs Attorney 
Sigma-Aldrich 
545 South Ewing A venue 
St. Louis, MO 63103 

Reference No.: 13-0175 

Dear Ms. Davidson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your August 23, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask several questions pertaining 
to metal receptacles when used as an inner receptacle in a combination packaging. 

Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q 1. What are the requirements for a container to be acceptable as a metal receptacle when 
used as an inner packaging in a combination packaging? 

A 1. Both the inner packaging and the completed combination packaging must comply with 
the general packaging requirements in§§ 173.24 and 173.24a as applicable. If offered for air 
transportation, the package must also comply with the requirements of§ 173.27. 

Q2. May a DOT specification cylinder be used as an inner metal receptacle of a UN tested 
combination packaging provided a metal receptacle is authorized as an itmer packaging in 
Part 173? 

A2. The answer is yes. A DOT specification cylinder may be used as an inner receptacle of 
a combination packaging provided the outer packaging has been successfully tested with the 
DOT specification cylinder or similar packaging as an itmer receptacle. 

Q3. May a non-DOT specification cylinder (i.e., one that has no specification marking, is 
beyond its requalification date, or approved by a foreign authority) be used as an inner metal 
receptacle of a UN tested combination packaging provided a metal receptacle is authorized 
as an inner packaging in Part 173 when transported in the United States? 

A3. The answer is yes. A non-DOT specification cylinder may be used as an inner 
receptacle of a combination packaging provided the outer packaging has been successfully 
tested with the non-DOT specification cylinder or similar packaging as an inner receptacle. 



In additipn, a cylinder that is marked to certify that it conforms to the requirements of Part 
178 must be maintained in accordance with applicable specification requirements in the 
HMR whether or not it contains a hazardous material. If the owner of the DOT specification 
cylinder wishes to continue to use the cylinder but does not wish to re-qualify the cylinder, 
the owner must obliterate or cover any specification markings whether or not it is being used 
to transport hazardous materials in commerce. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Duane A. Pfund 
International Standards Coordinat r 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, August 23, 2013 11:00 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request for Letter of Interpretation 

~finders 
l ~-b}1b 

This interp letter request asks about International v. DOT regulations, probably best for a PHH-13 staff. 

Thanks, 
HMIC 

From: Leigh Davidson [mailto:Leigh.Davidson@sial.com) 
Sent: Friday, August23, 2013 10:37 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for Letter oflnterpretation 

To: 
From: 
Date: 
Re: 

U.S. Department of Transportation (DOT) 
Sigma-Aldrich Corporation 
August 23, 2013 
Request for a Letter of Interpretation 

I submit this request per the guidance in 49 CFR 105.20. I have three questions. I understand the DOT has adopted the UN model 
regulations provisions for non-bulk packaging, especially as it pertains to the combination package provisions. These provisions allow 
for packages to be constructed using a "metal bottle" as the inner packaging. 

My questions are: 

1. What are the requirements for a container to be acceptable as a "metal bottle"? 
2. Could a DOT Spec cylinder be utilized as a metal bottle in a POP-tested combination package in transportation in the 

U.S. (assuming that a metal bottle packaging is allowed)? 
3. Could a non-DOT Spec cylinder (one that has no specification stamping, one that had expired or one that was 

approved from a different country) be utilized as a metal bottle in a POP-tested combination package in transportation in the U.S. 
(assuming that a metal bottle packaging is allowed)? 

I would greatly appreciate your response on this matter. Please email me a response. I thank you in advance for your cooperation. If 
you have any questions about this request, please contact me. 

Sincerely, 
Leigh Davidson 
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Leigh Davidson I Regulatory Affairs Attorney 
Law Department 
545 South Ewing I Saint Louis, MO, 631031 USA 
Cell: (314) 910-23871 Direct: (314) 286-74161nternal: 6-314-3302 
§ill'll?.:Eicffif.!J. com 

This message and any files transmitted with it are the property of Sigma-Aldrich Corporation, are confidential, 
and are intended solely for the use of the person or entity to whom this e-mail is addressed. If you are not one of 
the named recipient(s) or otherwise have reason to believe that you have received this message in error, please 
contact the sender and delete this message immediately from your computer. Any other use, retention, 
dissemination, forwarding, printing, or copying of this e-mail is strictly prohibited. 
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