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Dear Mr. Romach: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your June 6, 2013, letter requesting clarification on shipping shock 
absorbers, "Articles, pressurized, pneumatic UN3164" under§ 173.306(f) of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; Parts 171-180). Specifically, you ask for confirmation that 
shock absorbers shipped under § 173 .306(f)(2) and (f)(3) qualify for the limited quantity 
exception and are excepted from shipping paper and placarding requirements. 

According to your letter, it is your understanding that shock absorbers may be shipped as 
limited quantity under§ 173.306(f)(2) and (f)(3); and would be allowed to be packaged in a 
strong outer packaging with the limited quantity marking applied in accordance with 
§ 172.315(a); and would be excepted from labeling, shipping papers, and placarding 
requirements. 

Limited quantity exceptions for Class 2 compressed gases are provided in§ 173.306(a). 
If the shock absorbers meet any of the exceptions provided for limited quantities in 
§ 173.306(a), then they may be shipped as a limited quantity. However, if the shock 
absorbers do not meet any of the limited quantity exceptions in§ 173.306(a), then the 
exceptions in§ 173.306(f) would apply. Shock absorbers shipped under§ 173.306(f)(2) are 
excepted from labeling, specification packaging, and placarding. Shock absorbers shipped 
under§ 173.306(f)(3) are excepted from labeling, specification packaging, but are not 
excepted from placarding requirements. Therefore, as stated in interpretation letter Ref. No. 
08-0270, shock absorbers conforming to the requirements in§ 173.306(f)(3) are not excepted 
from placarding requirements. 



PHMSA acknowledges that the title of§ 173.306, "Limited Quantities of Compressed Gases" 
may lead some to the conclusion that complying with subparagraphs of this section 
(e.g. § 173.306(£)) would indicate that the material can be considered a limited quantity. 
However, this is only the case if the subparagraph indicates an allowance for limited quantity. 
PHMSA may consider clarifying the title of§ 173.306 in a future rulemaking. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



June 6, 2013 

Mr. Del Billings 
Standards and Rulemaking (PHH-10) 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Billings: 
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I am writing to request written regulatory clarification concerning the requirements that apply 
when shipping shock absorbers (classified as "Articles, pressurized, pneumatic) as set out in 
49 CFR 173.206(±). 

In the Hazardous Materials Table (HMT), for the proper shipping name entry "Articles, 
pressurized, pneumatic," the regulatory citation "173.306" is listed under "Exceptions (8A)". 
The title of section 173.306 is "Limited quantities of compressed gases." 

Question 1: If a shock absorber meets the criteria of the exception set out in 49 CFR 
173.306(±)(2) (which allows the shock absorber to be shipped as not subject to labeling, 
specification packaging, and placarding requirements), based on the specific relief set out in the 
exception and the title of the Section, it appears that such a shock absorber would be shipped 
under the limited quantity exception. As the limited quantity requirements have recently 
changed to harmonize with the United Nations (UN) requirements, it would appear that such a 
shock absorber would be allowed to be packaged in a strong outer packaging with the limited 
quantity marking applied as described in 49 CFR 172.315(a). In addition, hazardous material 
documentation would not be required. Please confirm whether this understanding is correct. 

Question 2: If a shock absorber meets the criteria of the exception set out in 49 CFR 
173.306(±)(3) (which allows the shock absorber to be shipped as not subject to labeling and 
specification packaging but does not address placarding), based on the specific relief set out in 
the exception and the title of the Section, it appears that such a shock absorber would be shipped 
under the limited quantity exception. As the limited quantity requirements have recently 
changed to harmonize with the United Nations (UN) requirements, it would appear that such a 
shock absorber would be allowed to be packaged in a strong outer packaging with the limited 
quantity marking applied as described in 49 CFR 172.315(a). In addition, hazardous material 
documentation would not be required. 
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Recent calls to the HAZMA T Hotline have confirmed that placarding for the scenario in 
Question 2 is not required. It is very difficult for warehouse employees who are shipping out 
packaged shock absorbers that meet the exception in 49 CFR 173.306(±)(2) or 49 CFR 
173.306(±)(3) to make a distinction between which exception is being applied and offer placards 
for those shock absorbers taking advantage of 49 CFR 173.306(±)(3) because the outer package 
and marking for either exception would be identical. 

Please confirm whether my understanding is correct that shock absorbers taking advantage of 
49 CFR 173.306(±)(3) qualify for the limited quantity exception and no placarding is required. 

Note that a letter of regulatory interpretation issued November 7, 2008 (08-0270) requires that a 
shock absorber meeting the criteria of 49 CFR 173.306(±)(3) must be placarded even if not 
labeled. Such a requirement has proven very confusing to transporters, as the presence of hazard 
labels usually signifies the requirement to display placards. Does the interpretation letter 
08-0270 still apply? 

I would appreciate your assistance with these questions. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 
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