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Ref. No. 13-0055 

Dear Ms. Kurtz: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your February 25, 2013 e-mail to the Hazardous Materials Information Center 
(HMIC) requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180) applicable to tank car loading and unloading. I apologize for the delay in responding 
and any delay it may have caused. Specifically, you ask when the pre-loading and pre­
unloading functions prescribed in§ 173.31(g)(l), (g)(2), and (g)(3) must be fulfilled, prior to 
actual loading or unloading, or at the time of tank car placement at the site where it will 
eventually be loaded or unloaded. Additionally, you ask if it is the carrier's or consignee's 
responsibility to perform the pre-unloading functions prescribed in § 173.31 (g)( 1 ), (g)(2), and 
(g)(3) at the time the tank car is placed at the unloading site by the carrier. 

The underlying requirement in§ 173.31(g)(l), (g)(2), and (g)(3) of the HMR is that adequate 
protection and warning be given to train and engine crews operating within a shipper or 
consignee facility, such as posting warning signs, setting hand brakes, and blocking the wheels 
of hazardous materials tank cars placed for loading and unloading. Further, the Federal 
Railroad Administration (FRA) and PHMSA want to assure that, at the point of physical 
interface between the general system of rail transportation and the facility rail system, rail crews 
do not make inappropriate assumptions about the status of a particular rail car or series of rail 
cars and attempt to move cars that are attached to facility storage tanks or manufacturing 
processes, thereby endangering rail crew safety or adversely affecting movement along the 
general system of rail transportation. Such functions must be completed prior to the actual 
loading or unloading of the tank car by either the consignor or consignee, as appropriate. 
Additionally, these requirements apply whether or not the carrier is present during the loading 
or unloading operation. 

To summarize, these requirements are not necessarily the result of a tank car being loaded or 
unloaded incidental to movement but rather it's because the unloading of a tank car has the 
potential to affect the safety of rail carrier personnel. Although it's not explicitly stated in the 



HMR, the protection of facility operators is a natural outcome of compliance with 173.31 (g). 
Once the tank car(s) is accepted by the consignor or consignee (which could also be considered 
placement for loading or unloading), the consignor or consignee must implement measures that 
prevent entrance to the track on which the cars are standing, display warning signs, and prevent 
the cars from moving. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

!UnJ~-
l t' T. Glenn Foster 
]} Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, February 26, 2013 5:10 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: §173.31 Use of tank cars 

This caller asked for her e-mail to be forwarded as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Christina KURTZ [mailto:christina.kurtz@arkema.com] 
Sent: Monday, February 25, 2013 3:54PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: §173.31 Use of tank cars 

§173.31 Use of tank cars 

18 -ooS5 

(g) Tank car loading and unloading. When placed for loading or unloading and before 
unsecuring any closure, a tank car must be protected against movement or coupling as 
follows: 

Dear Sir/Madam: 

Arkema Inc. is seeking clarification of the wording "placed for loading or unloading and before 
unsecuring any closure" 

Question: 
At what point does § 173. 31(g)(l)-(3) actually become effective? When physical unloading of the car 
actually begins or when the car is placed at the unloading site, regardless if unloading doesn't take 
place until days later? 

If the answer is "at the time the car has been placed at the unloading_ site," would it be the carrier's 
responsibility if they are the ones who place the car to .the site wher~ unloading would eventually take 
place? · 

Regards, 

Christina KURTZ 

Manager of Regulations and Packaging 
Health, Environment, and Safety 
610-205-7417 
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900 First Ave. 
Building #2 
19406-1308 King of Prussia, PA 
USA 
christina.kurtz@arkema.com 
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