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RE: 13-0041 

Dear Mr. Lord: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Wasl11ngton. DC 20590 

This is in response to your February 8 and 11, 2013 e-mails requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR Parts 171-180) applicable to training 
requirements. In your letter, you ask whether training your company's workers on the 
Depatiment of Labor's Occupational Safety and Health Administration (OSHA) blood borne 
pathogen regulations prescribed in 29 CFR 1910.1030 is sufficient to satisfy the training 
requirements specified in the HMR. You also state your company's workers prepare and 
transport medical waste solely within the state of Texas. 

The answer is no. The HMR require each hazardous material (hazmat) employee who 
engages in activity that affects the safe transpoti of hazardous material in intrastate, interstate, 
and foreign commerce to complete a four-part hazardous materials training (see § 171. l and 
49 CFR Part 172, Subparts Hand 1). This training is to be administered by the employer, or if 
self-employed, by the individual, and must include general awareness, function-specific, 
safety, and security awareness training as specified in§ 172.704(a) ofthe HMR, as well as 
driver training in the applicable requirements of the Federal Motor Carrier Safety Regulations 
( 49 CPR Parts 390 through 397) and the procedures necessary for the safe operation of that 
motor vehicle. The OSHA, Environmental Protection Agency, Federal Motor Carrier Safety 
Administration's Commercial Driver's License, or other mandated training requirements may 
be used to the extent that they satisfy the HMR's general awareness, function specific, and 
safety training and testing requirements. Where this training does not satis(y the HMR, the 
employer or self-employed person performing these tasks must provide additional training 
that satisfies these requirements (see§ 177.816(c) and (d)). 

You also ask if crime scene cleaning debris that is subject to OSHA bloodborne pathogen 
regulations but not considered "UN 329 L Regulated medical waste, n.o.s., 6.2, PG II" 
(RMW) by the State of Texas is subject to the HMR. In accordance with§ 173.22, it is the 
shipper's responsibility to properly class and describe a hazardous material. This Office does 
not generally perform that function. Crime scenes and their cleanup operations may include 



... 

materials that meet several different HMR hazard classes such as poisonous gases (Division 
2.3) or materials (Division 6.1), flammable (Class 3) and corrosive liquids (Class 8), as well 
as materials known or suspected of containing a pathogen (Division 6.2 infectious 
substances). A shipper must classify the waste generated from a crime scene as a hazardous 
material based on its knowledge of the materials present and whether any of them can be 
classified as meeting the definition of a hazard class under the HMR. For example, a crime 
scene material that contains blood may be considered a Division 6.2 material if the shipper 
knows or suspects it contains a Category A or Category B pathogen as defined in 
§ 173.134(a)(l)(i) and (a)(l)(ii). Category A infectious substance pathogenic material is in a 
form that is capable of causing permanent disability or life-threatening or fatal disease in 
otherwise healthy humans or animals when exposure to it occurs. Category B infectious 
substance pathogenic material includes all other infectious substances that do not meet the 
Category A definition. 

The HMR also contains several exceptions for transporting RMW. For example, a material 
that is not known or suspected to contain an infectious substance and does not meet the 
definition of another hazardous material is not regulated under the HMR (see §§ 171.2(k) and 
173.134(b)(1)-(5)). Also, the HMR except RMW transported by a private or contract carrier 
from having to bear an "INFECTIOUS SUBSTANCE" label if the outer packaging is marked 
with the "BIOHAZARD" marking prescribed in 29 CFR 1910.1030, and the specific 
packaging requirements prescribed in § 173 .197 if the material is packaged in a rigid, non­
bulk packaging that conforms to the HMR's general packaging requirements in§§ 173.24 and 
173.24a and the packaging requirements specified in 29 CFR 1910.1030. Further, the 
exception prescribed in§ 173.134(c)(2) permits the following materials to be offered for 
transportation and transported as RMW when packaged in a rigid non-bulk packaging 
conforming to the general packaging requirements of§§ 173.24 and 173.24a and packaging 
requirements specified in 29 CFR 1910.1030, and transported by a private or contract carrier 
in a vehicle used exclusively to transport RMW: 

1) Waste stock or culture of a Category B infectious substance; 
2) Plant and animal waste regulated by the Animal Plant Health Inspection Service; 
3) Waste pharmaceutical materials; 
4) Laboratory and recyclable wastes; 
5) Infectious substances that have been treated to eliminate or neutralize pathogens; 
6) Forensic materials being transported for final destruction; 
7) Rejected or recalled health care products; 
8) Documents intended for destruction in accordance with the Health Insurance 

Portability and Accountability Act of 1996 requirements; and 
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9) Medical or clinical equipment and laboratory products provided they are properly 
packaged and secured against exposure or contamination (see Docket No. PHMSA-
2009-0151 (HM-218F), July 20, 2011 (76 FR 43530)). 

I hope this satisfies your request. 

~erely, 

J~ 1/J,tfld/o' 
{) Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, February 08, 2013 2:54 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request For Formal Letter of Interpretation 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: H. Michael Lord [mailto:mike.lord@carryandclean.com] 
Sent: Friday, February 08, 2013 12:04 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Cc: Sean Lord 
Subject: Request For Formal Letter of Interpretation 

To Whom It May Concern: 

Mel!e~/ iUasfe 
13 -ooift 

I own a Medical Waste Transpiration company that operations only within Texas. In other words, we do not 
operate between a place in the State of Texas and a place outside of the State of Texas, nor do we affect trade 
or transportation between a place in the State of Texas and a place outside of the State of Texas. All of our 
Medical Waste is transported via ground transportation (i.e., no registered aircraft). Ref: 49 USC§ 5102-
'Definitions'. 

It's my understanding that sections 49 CFR §171 - §180 cover Hazardous Materials, which includes infectious 
substances (e.g., Regulated Medical Waste- 49 CFR §173.134(a)(5)). 49 CFR 17l.1- (Applicability of Hazardous 
Materials Regulations (HMR) to persons and functions' says: ((Applicability of Hazardous Materials Regulations 
(HMR) to persons and functions. Federal hazardous materials transportation law (49 U.S.C. 5101 et seq.) directs 
the Secretary of Transportation to establish regulations for the safe and secure transportation of hazardous 
materials in commerce, as the Secretary considers appropriate." 

Is my company that solely conducts business within the confines of the State of Texas regulated by sections 49 
CFR §171- §180? 

We buy our shipping containers from a vendor that manufactures them in compliance with 49 CFR 178, Subpart 
J - (Specifications for Containers for Motor Vehicle Transportation'. We also label our containers with the 
appropriate identification numbers: UN 2814, UN 2900, UN 3373 or UN 3291 (49 CFR 173.134- Class 6, Division 
6.2-Definitions and exceptions). 

More specifically I'm wondering if our OSHA 29 CR 1910.1030 training is enough, or if we need to augment it 
with missing topics from 49 CFR Parts 172, Subpart H? How much of 49 CFR 172- 1HAZARDOUS MATERIALS 
TABLE, SPECIAL PROVISIONS, HAZARDOUS MATERIALS COMMUNICATIONS, EMERGENCY RESPONSE 
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INFORMATION, TRAINING REQUIREMENTS, AND SECURITY PLANS' applies to Texas-only Medical Waste 
Transporters like me? 

Not that it highly matters, but in August 2012 it was our attorney's opinion that none of these sections applied 
to us. I know others in the business and they mostly agree with my attorney. I'd appreciate learning what the 
definitive answer is! 

Thanks, 
H. Michael Lord, CEO 
Carry And Clean, LLC 
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