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Reference No. 13-0018 

Dear Mr. Forister: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Wash1ngton. DC 20590 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the description of a hazardous 
material on a shipping paper. Specifically, you ask whether the words "non-odorized" or 
"not-odorized," as required by§ 172.203(p ), may be placed within the basic description, in 
association with the basic description, or both, when offering for transp01iation non­
odorized liquefied petroleum gas (LPG). You reference a previous letter of interpretation, 
Reference Number 12-0207, applicable to this scenario, and ask whether the words "non­
odorized" or "not-odorized" may be placed anywhere in the basic description, including 
immediately before the proper shipping name, and offered for transportation 
internationally. 

Our response in letter of interpretation, Reference Number 12-0207, remains valid. As 
prescribed in§ 172.203(p), the word "non-odorized" or "not-odorized" must be included in 
association with the proper shipping description (i.e., basic description) on a shipping 
paper when non-odorized liquefied petroleum gas is offered for transportation. As you 
correctly point out in your letter, "In association with refers to the placement of required 
additional entries on the shipping paper. Usually placed after the complete description for 
a hazardous material. May be in any format, as long as it is clearly part of the entry." 

Except as provided otherwise in subpart C of part 1 72, the basic description specified in 
§ 172.202, paragraphs (a)(l), (2), (3), and (4), must be shown in sequence with no 
additional information interspersed. Further, this requirement is consistent with 
recognized international standards. Although international standards require that 
additional required information be placed after the basic description on a transpoti 
document, unless specified otherwise, the HMR do not. Therefore, for domestic shipments 
of non-odorized LPG, it is permissible to place the words "non-odorized" or "not­
odorized" in association with the basic description either before or after the basic 



description and not within it. For international shipments originating in the U.S., the 
words "non-odorized" or "not-odorized" should follow the basic description and not be 
placed within it. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

T. Gle1m Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Mr. Charles Betts, Division Director 
Standards and Rulemaking (PHH-10) 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

AAR is in need of clarification of"non-odorized" or "not-odorized" (§ 172.203(p)) as discussed 
in a previous interpretation letter (12-0207). Specifically, the response to Question 1 regarding 
the location of the word "non-odorized" and "not-odorized" in the basic description. 

The first answer states that the word "non-odorized" or "not-odorized" must be included in 
association with the proper shipping description on a shipping paper when non-odorized LPG is 
offered for transportation. The second response states that in order to maintain harmonization 
with international standards (e.g., International Maritime Dangerous Goods Code, International 
Civil Aviation Organization Technical Instructions, etc.), the word "non-odorized" or "not­
odorized" is required to be provided in association with the proper shipping description and not 
immediately preceding the proper shipping name, since international regulations do not permit 
additional information to be interspersed among the four required elements of the basic 
description. 

Presently the 49 CFR 172.202(b) states: Except as provided in this subpart, the basic description 
specified in paragraphs (a)(l), (2), (3), and (4) ofthis section must be shown in sequence with no 
additional information interspersed. For example, "UN27 44, Cyclobutyl chloroformate, 6.1, (8, 
3), PG II." The shipping description sequences in effect on December 31, 2006, may be used 
until January 1, 2013. Shipping descriptions for hazardous materials offered or intended for 
transportation by rail that contain all the information required in this subpart and that are 
formatted and ordered in accordance with recognized electronic data interchange standards and, 
to the extent possible, in the order and manner required by this subpart are deemed to comply 
with this paragraph. 

Presently the 49 CFR 172.203(p) states: Liquefied petroleum gas (LPG). The word "non­
odorized" or "not-odorized" must be included in association with the proper shipping description 
on a shipping paper when non-odorized liquefied petroleum gas is offered for transportation. 

The key term used in the requirement is "in association with" the proper shipping description. I 
found the following link in regard to PHMSA's definition of the term "in-association-with": 

In-association-with: Refers to the placement of required additional entries on the shipping paper. 
Usually placed after the complete description for a hazardous material. May be any format, as 
long as it is clearly part of the entry. 



We want to ensure we are following the regulations correctly therefore can you please 
provide answers to the following questions? 

Questions: 

1. With all the information on this topic provided in this letter, is it true based on the 
interpretation letter that in order to be in compliance with 49 CFR the term "non­
odorized" or "not-odorized" cannot immediately precede the PSN? 

2. If the answer to question 1 is true, then can the term "non-odorized" or "not-odorized" be 
placed anywhere else in the basic description? 

3. If the answer to question 1 is false, then can the term "non-odorized" or "not-odorized" 
precede the PSN? 

Thank you. 

Matthew Forister 
Assistant Director, Tank Car/Hazmat Safety 
Association of American Railroads 
425 Third Street, SW Suite 1000 
Washington, DC 20024 

Phone:202-639-2260 
Email: mforister@aar.org 

CONFIDENTIALITY: This e-mail message is for the sole use of the intended recipient(s) and 
may contain confidential and/or privileged information. Any unauthorized review, use, 
disclosure or distribution of any kind is strictly prohibited. If you are not the intended recipient, 
please contact the sender via reply e-mail and destroy all copies of the original message. Thank 
you. 



U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Raymond Kasey 
Railroad Regulatory Safety Services 
7500 Masonville Drive 
Falls Church, VA 22042-3520 

Ref. No.: 12-0207 

Dear Mr. Kasey: 

DEC 0 3 2012 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your September 14, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to additional description 
requirements for shipping papers. Your questions are paraphrased and answered below. 

Ql: You ask where on the shipping paper must the word "non-odorized" or "not­
odorized" be located when shipping liquefied petroleum gas (LPG)? You also ask 
whether the word "non-odorized" or "not-odorized" must follow the basic 
description, or be immediately before or after the proper shipping name? 

Al: In accordance with§ 172.203(p), the word "non-odorized" or "not-odorized" must be 
included in association with the proper shipping description on a shipping paper 
when non-odorized LPG is offered for transportation. 

Furthermore, in order to maintain harmonization with international standards (e.g., 
International Maritime Dangerous Goods Code, International Civil Aviation 
Organization Technical Instructions, etc.), the word "non-odorized'" or ''not­
odorized" is required to be provided in association with the proper shipping 
description and not immediately preceding the proper shipping name, since 
international regulations do not permit additional information to be interspersed 
among the four required elements of the basic description. 

Q2: You ask whether LPG shipments that originate in the U.S. and terminate in Canada 
must have the non-odorized notation? You also ask if Transport Canada will accept 
the U.S. shipping paper reference? 

A2: The answer is yes, the word "non-odorized" or "not-odorized" must be included in 
association with the proper shipping description on a shipping paper when non­
odorized LPG is offered for transportation. Further, there are no provisions in the 
HMR that prevent Transport Canada from accepting the additional description 
requirements for shipping papers when non-odorized LPG is offered for 
transportation. 



In your letter, you also suggest that the Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration (PHMSA) revise the HMR to: (1) revise the generic use of the proper 
shipping name Liquefied Petroleum Gas to include the other products in the LPG family 
such as butane, isobutane, and propane, et. al.; and (2) develop one standard of where the 
extra descriptive information goes on a shipping paper in order to standardize shipping 
paper information across all modes of transport. 

We appreciate your bringing these issues to our attention. PHMSA cannot make 
regulatory changes through a request for interpretation of the HMR. However, if you 
believe a rulemaking change is warranted, we invite you to file a petition for rulemaking in 
accordance with§ 106.95 including all information (see§ 106.100) needed to support your 
petition. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~r#~~-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 

-----~------ ---------- -
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September 14, 2012 

Standards and Rulemaking Division, PHH-1 0 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
United States Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590-0001 

Re: Interpretation request of 49 CFR 172.203(p) (Docket HM-218F) 

To Whom It May Concern: 

On July 20,2011 the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration issued the final 
rule of Docket HM-218F regarding 49 CFR 172.203(p) required the words non-odorized 
preceding the proper shipping name on a shipping paper when non-odorized liquefied petroleum 
gas is offered for transportation. 

Following this, a correction document was published on December 28,2011, which required the 
words non-[ or not]-odorized to be placed "in association with" the "proper shipping description". 

My question is where does "in association with" mean? Can the words follow the entire basic 
description or must it be immediately before or after the proper shipping name? 

With electronic data interchange (EDI) shipping paper transmission, changes to the system 
require immense efforts to comply with the regulations. The carriers that utilized EDI for 
decades have sought to comply with the most sensible solution possible. 

Numerous examples in the regulations that require words to be used "in association with" are 
usually interpreted to mean after the basic shipping description. For example, 49 CFR 172.203: 

$ (a) is normally interpreted to mean the DOT-SP can follow the basic shipping 
description, 

$ ( d)(1 0) requires "HRCQ to be "in association with" which would normally follow the 
basic shipping description, 

$ (i)(3) also would place the segregation group after the basic shipping description, 



$ (k)(2)(i) also requires the EPA hazardous waste number to follow the basic description, 

$ Marine pollutants, paragraph (1)(1)(2)(3) further require the constituent making the 
material a marine pollutant must appear "in association with" the basic description, 

$ Paragraph (m) has been interpreted to require the hazard zone to be entered "immediately 
following the basic shipping description", 

$ 171.23(b )2 the EX number or product codes must be included in association with the 
basic shipping description. 

$ 171.23(b)10 must be entered on the shipping paper immediately following the basic 
shipping description. 

In addition, does this mean that LPG shipments that originate in US and terminate in Canada 
must have the non-odorized notation placed in association with the proper shipping name? Will 
Transport Canada accept the US shipping paper (reference Section 171.12)? 

For clarification, an interpretation requiring the correct placement of the words "non-[ or not]­
odorized" is requested before the EDI systems are permanently changed for compliance at 
considerable expense. 

On a related topic, because I am seeing confusion in the shipper community interpreting 
172.203(p ), I would suggest that the generic use of the proper shipping name Liquefied 
Petroleum Gas (LPG) should also include the other products in the LPG family, namely; butane 
isobutane, and propane, et al. This could be included in parentheses in 172.203(p) or in the 
definition section 49 CFR 171.8. 

In addition, for the sake of clarity and especially uniformity for the emergency responders, 
PHMSA should develop one standard of where the extra descriptive information goes ---- except 
for maybe adding "waste" before the PSN and "Residue: last contained" before the basic 
description, all other information should go after the basic description--- RQ, HOT, PIH, ete. 
This would also assist PHMSA in standardizing shipping paper information utilizing EDI for all 
other modes of transportation. 

Your prompt attention to this matter is greatly appreciated. 

Respectfully yours, 

Raymond Kasey 


