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Dear Mr. Romach: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 8, 2013 letter and follow-up telephone discussions 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). You ask several questions pertaining to § 173.164(a)(5), an exception for mercury 
lamps, when transported as cargo aboard an aircraft. This exception was recently codified 
into the HMR pursuant to a final rule published under Docket HM-215L (78 FR 987), 
Hazardous Materials: Harmonization with International Standards (RRR). 

Section 173.164(a)(5) provides: When transported as cargo, lamps are excepted from the 
requirements of this subchapter provided, each lamp contains not more than 1 g of mercury 
and is packaged so that there is not more than 30 g of mercury per package. Packages must 
be so designed and constructed such that when dropped from a height of not less than 0.5 
meter (1.5 feet) the packages must still be fit for transport and there must be no damage to 
the contents. 

Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. The drop test for packages is not specific. How should the drop test be performed? 

Al. Although no specific requirements for the test are prescribed, it is our position that the 
package would have to pass a drop onto a rigid, non-resilient, flat and horizontal surface 
with the package dropped from an orientation that would most likely result in damage to the 
package making it unsuitable for transportation or the release of contents from the package. 

Q2. What does the phrase, "no damage to the contents" mean? 

A2. The general requirement of the HMR is that there would be no damage to the contents 
that would allow the release of the hazardous materials from the package. 



Q3. If a shipper has numerous lamp product types containing low quantities of mercury that 
could meet this exception, could a representative package containing the most fragile 
contents be tested and extrapolate the test results to packages containing comparable or more 
robust contents? 

A3. Provided all other parameters of the package and its contents remain the same, a test 
conducted using the most fragile contents would meet the test requirement for a package 
containing comparable or more robust contents. However, changes to a package or its 
contents, such as greater mass, or a change in the configuration or orientation of the contents 
within the package may affect the outcome of the test. Ultimately, it is the responsibility of 
the manufacturer or shipper to ensure the completed package meets the requirements of the 
test. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

QL~ 
Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



January 8, 2013 

Mr. Charles Betts, Division Director 
Standards and Rulemaking (PHH-1 0) 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am writing to ask for a written clarification concerning an exception for the proper shipping name 
"Mercury contained in manufactured articles," which was adopted January 7, 2013, in HM-215L 
("Hazardous Materials: Harmonization With the United Nations Recommendations, International 
Maritime Dangerous Goods Code, and the International Civil Aviation Organization Technical 
Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air") and applies to lamps when shipped 
as cargo. This exception found in 49 CFR 173 .164( a)( 5) allows: 

(5) When transported as cargo, lamps are excepted from the requirements of this subchapter 
provided, each lamp contains not more than 1 g of mercury and is packaged so that there is 
not more than 30 g of mercury per package. Packages must be so designed and 
constructed such that when dropped from a height of not less than 0.5 meter (1.5 feet) 
the package must still be fit for transport and there must be no damage to the contents. 
[Balded text added for emphasis.} 

I am writing to seek clarification about the above-described drop test. 

1. If a shipper has numerous lamp product types (> 350) containing low quantities of mercury 
(and more product types continually being added) that could meet this exception, could a 
representative/worst case package be drop tested such that the test results could be 
extrapolated to all of the packages containing comparable or less fragile contents? 

2. Does the phrase "no damage to contents" mean no release of mercury from the lamp? (The 
mercury is well sealed inside of the lamp.) Or does this phrase mean a delicate filament 
inside the lamp could not break? Or does this phrase mean that an interior cardboard divider 
inside of the package could not bend? 

I would appreciate your assistance with these questions. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 


