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Dear Mr. Robertson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your November 9, 2012 e-mail requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as they pertain to the 
transportation of hazardous materials in commerce in accordance with the International 
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. You ask if a portable tank received in the United 
States via vessel from a foreign shipper and in compliance with the IMDG Code may 
continue to be transported within the United States in accordance with the IMDG Code to its 
point of destination, regardless of whether it has been temporarily stored at the logistic 
company's terminal. 

Whether or not a vessel shipment can continue to move in the United States in accordance 
with the IMDG Code is based on the final destination shown on the shipping document. 

Section 171.8 of the HMR defines transportation as the movement of property and loading, 
unloading, or storage incidental to that movement. 

Further, § 171.8 also provides that storage incidental to movement includes storage at a 
transloading facility provided the shipping documentation identifies the shipment as a 
through-shipment and identifies the final destination of the hazardous material. It does not 
include storage of a hazardous material at its final destination as shown on the shipping 
document. 

Finally, § 171.25(a) of the HMR provides that a hazardous material may be offered for 
transportation or transported to, from or within the United States by vessel , and by motor 
carrier and rail in accordance with the IMDG Code provided all or part of such movement is 
by vessel. 



Therefore, following vessel transport, if the shipping document identifies the shipment as a 
through-shipment and identifies the final destination of the movement to be other than the 
logistic company's terminal, the shipment may continue to that final destination point in 
accordance with the IMDG Code. However, if the shipping document identifies the logistic 
company's terminal as the final destination of the hazardous material, the shipment must be 
brought into full compliance with the HMR prior to any further movement. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

sru ._...,_-"'TJ 

Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 

Importance: 

Betts, Charles (PHMSA) 
Friday, November09, 20121:28 PM 
Robertson, Joel T 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
RE: Portable Tanks arriving at US Ports complying with the IMDG regulations-- Request for 
Interpretation 

High 

Good afternoon Mr. Robertson-

We are in receipt of your request for interpretation. Your request will be logged and assigned to a specialist for 
response. Please note that a response generally takes 4 to 6 weeks depending on the complexity of the issue and the 
volume of letters being worked on. 

Thanks, 
Charles 

From: Robertson, Joel T [mailto:roberjt@cpchem.com] 
Sent: Friday, November 09, 2012 1:12PM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Portable Tanks arriving at US Ports complying with the IMDG regulations -- Request for Interpretation 

Dear Mr. Betts: 

I was recently asked a question as to whether the application of IMDG placards, labels and markings to 
intermodal portable tanks by foreign shippers would satisfy the US DOT requirements for hazardous 
materials transportation upon arrival at US Ports and subsequent transport to their ultimate 
destinations? 

I conducted a literature search of the PHMSA website for applicable interpretations that I might use as 
an affirmative regulatory reference. 

I found the following interpretations: 

1. Reference No. 02-0175, dated 12/12/2001 to Gulf States lntermodal- "Text indicating a hazard on a 
placard , other than the RADIOACTIVE, DANGEROUS or OXYGEN placards are not required. When 
hazardous materials are offered for transportation or transported under the provisions of § 171.12 , 
import/export regulations by water, a placard conforming to the specifications of in the IMDG Code may 
be used in place of a corresponding placard which conforms to the placarding requirements of HMR, 
***." Placards conforming to the specifications of the IMDG Code may contain foreign language 
inscriptions or text indicating a hazard, (e.g. text displayed in French, Japanese, etc., words. (See§§ 
171.12 and 172.519)." 

2. Reference No. 06-007 4, dated 08.10.2006 to Hyundai American Shipping Agency- "In response to 
your letter of March 3, 2006 letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR: 49 CFR Parts 171-180) regarding placarding requirements for hazardous materials shipments 
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that are being offered for transportation with the provisions of the International Maritime Dangerous 
Goods (IMDG) Code. Specifically you asked if a shipment prepared in accordance with the IMDG 
Code must meet the requirements of §172.516. ***As provided in §171.12 (b) a hazardous material 
that is packaged, marked, classed, labeled, placarded, described, stowed and segregated, and 
certified in accordance with the MDG Code may be offered and accepted for transportation and 
transported within the United States subject to the conditions and limitations specified in §171.12 (b) 
(1)- (22). ***Thus a shipment prepared in accordance with the IMDG Code need not meet the 
requirements in §172.516. "*** 

3. Reference No. 06-0078, dated 08.24.2006 to Air Products and Chemicals Inc.- "Section §171.12 (b) 
of the HMR permits transportation in the United States of a material the is packaged, marked, classed, 
labeled, placarded, described, stowed, and segregated, and certified in accordance with the IMDG 
Code, provided that all or part of the transportation is by vessel. " 

Although 49 CFR §171.12 (b) no longer refers to the acceptance by the US DOT of the IMDG 
compliant placards, marks and labels, the application of the international regulations, the IMDG 
reference is now found in 49 CFR §§ 171.22 and 171.25, Authorization and Conditions for the use of 
international standards and regulations. "(a) Authorized international standards and 
regulations. This subpart authorizes, with certain conditions, and limitations, the offering for 
transportation and the transportation in commerce of hazardous materials in accordance with 
the International Civil Aviation Organization's Technical Instructions for the Safe Transport of 
Dangerous Goods by Air (ICAO) Technical Instructions, the International Maritime Dangerous 
Goods Code (IMDG Code), Transport Canada's Transport of Dangerous Goods Regulations 
(Transport Canada TOG Regulations), and the International Atomic Energy Agency Regulations for the 
Safe Transport of Radioactive Material (IAEA Regulations), (IBR See §171.7)." 

The other IMDG reference is currently found in 49 CFR §171.25, (a) "A hazardous material may 
be offered for transportation or transported to, from or within the United States bv vessel, and 
by motor carrier and rail in accordance with the IMDG Code (IBR, see § 171. 7), as authorized in 
§ 171.22, provided all or part of the movement is by vessel. Such shipments must conform to 
the requirements in§ 171.22, as applicable, and this section. (b) Limitations on the use of 
international standards and regulations . A hazardous material that is offered for transportation or 
transported in accordance with the international standards and regulations authorized in paragraph (a) 
of this section- (1) Is subject to the requirements of the applicable international standard or regulation 
and must be offered for transportation or transported in conformance with the applicable standard or 
regulation; and (2) Must conform to all applicable requirements of this subpart." 

Specifically we receive international shipments, often intermodal portable tanks that contain hazardous 
materials/dangerous goods. These shipments arrive at the local port in compliance with the IMDG 
Code and are marked, labeled and placarded accordingly. Sometimes we will direct them to our 
logistics contractor for short term interim storage at their local terminal until we assign them to a final 
destination, often a matter of days. Our contractor recently felt there was a need, in order to be in 
compliance with the DOT regulations, to re-placard and re-mark these portable tanks before delivering 
them to their final destination and of course that means we incur additional cost and sometimes 
delays. 

I disagreed with that practice, because the DOT regulations specifically indicate in that IMDG placards 
and markings may be used when hazardous materials are offered for transportation or transported to, 
from or within the United States by vessel and by motor carrier and rail in accordance with the IMDG 
Code provided that all or part of the movement is by vessel. 
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The contractor stated that he contacted the DOT Information Center and was told that the IMDG 
.placards and markings could only remain on the shipment to the first leg of the trip indicated on the 
shipping papers and if the shipping papers indicated the logistics company's terminal as the destination 
that's as far as the IMDG Code applies. However, neither the DOT regulations or the any of the 
interpretation history that is on the PHMSA website mention anything about a first leg destination, in 
fact just the opposite is true, and as long as the IMDG Code is complied with and all or part of the 
movement is by vessel, the shipment of hazardous material may be offered for transportation or 
transported to, from or within the United States by motor carrier when the portable tanks were properly 
IMDG placarded, marked or labeled .. 

At the local terminal, the portable tanks are not opened for sampling or partial unloading and are 
undisturbed and remain sealed as received from the foreign shippers. 

I would appreciate your interpretation of the following question based on 49 CFR §§171.22 and 171.25: 

1. May properly labeled, marked and placarded portable tanks containing hazardous materials/dangerous 
goods, received in the United States via ocean from foreign shippers, that remain in compliance with 
the IMDG Code, be transported within the United States to a point where they are to be unloaded, 
without the necessity of being required to be DOT re-placarded, re-marked and/or re-labeled, as long 
as the portable tanks have not been opened for any reason since leaving the shipper? (original sealls 
intact) 

Thank you for your kind assistance. 

Sincerely, 

JoeiT.Robertson 
Distribution Safety Specialist 
Room 5113A 
Chevron Phillips Chemical Co. LP 
10001 Six Pines Drive 
The Woodlands,TX 77380 
832-813-4483 office 1832-813-4411 fax 
roberjt@cpchem .com 
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