
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. John Anderson 
Airgas SAFECOR 
P.O. Box 20067 
Cheyenne, WY 82003 

Reference No. 12-0244 

Dear Mr. Anderson: 

FEB 2 0 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your October 29, 2012 e-mail requesting clarification applicable to a 
previous letter of interpretation dated June 5, 2006 pertaining to markings on cylinders 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 

Q 1. In your e-mail, you ask if the Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration (PHMSA) can confirm the validity of a letter of interpretation (06-
0093) that specifies that a cylinder owner may stamp a star on a cylinder after it has 
been manufactured. 

A 1. The letter of interpretation you cited (06-0093) is accurate. A cylinder owner may 
mark a star on the cylinder if it complies with the provisions of§ 180.209(b), and 
consent of the testing agency that performed the most recent test is obtained. 

Q2. You also ask if the filler of the cylinder is not the owner, is the filler required to 
obtain and/or maintain any documentation that the cylinder qualifies for the star 
marking. 

A2. The filler of the cylinder who is not the owner is not required to have documentation 
showing that the cylinder qualifies for the star stamp. Rather, recordkeeping 
requirements apply to the requalifier of the cylinder, who must retain records in 
accordance with§§ 180.209(a) and 180.215. However, there are additional 
provisions that apply to the filler. If the filler of the cylinder with a star marking is 
not the owner, the cylinder could only be filled with a hazardous material with the 
consent of the cylinder owner as required by§ 173.30l(e). Additionally, a cylinder 
cannot be filled and offered in transportation unless it was requalified and marked as 
required by the HMR, as stated in§ 180.205(c). So although, there is no 



documentation or records requirement under the HMR in such a scenario for the 
filler, if the filler of the cylinder is concerned about the validity of the star marking 
on a cylinder, PHMSA recommends that the filler request documentation from the 
cylinder owner verifying that the cylinder qualifies for the star stamp in accordance 
with § 180.209(b ). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

v /!// e> t .=~~ -~7€:ij;0.z:_ 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 

Subject: 
Attachments: 

Carolyn, 

Foster, Glenn (PHMSA) 
Wednesday, October 31, 2012 11:28 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Betts, Charles (PHMSA); Billings, Delmer (PHMSA); Kelley, Shane (PHMSA); Pfund, Duane 
(PHMSA); Supko, Ben (PHMSA) 
FW: Airgas request for clarification regarding Letter of Interpretation 06-0093 
DOT Interpretation 06-0093.pdf 

Please have this checked in as a formal request for a letter or interpretation. 

Thanks, 
Glenn 

From: John Anderson (SAFECOR) [mailto:John.Anderson.SAFECOR@Airgas.com] 
Sent: Monday, October 29, 2012 9:57PM 
To: Foster, Glenn (PHMSA) 
Subject: Airgas request for clarification regarding Letter of Interpretation 06-0093 

Good evening, 

Per our recent conversations earlier in October, Airgas is requested further clarification regarding the above mentioned 
Letter of Interpretation. 

As explained during our conversations we have a customer who is using this Letter of Interpretation as authorization to 
stamp a star on DOT rated cylinders they purchased from an off shore manufacturer. They are then sending the cylinders 
to us for fill. It is clear that the star stamp does not match the original markings on the cylinder/was not stamped at the time 
of mfg. 

Now for the questions: 

• Does the DOT still stand behind this Letter of Interpretation allowing a cylinder owner to stamp a star on a cylinder 
after it has been manufactured? 

j Is the filler of the cylinder (if different than the owner) required to obtain and/or maintain any proof from the cylinder 
owner that the cylinder qualifies for the star? If the answer is Yes what proof/documentation does the DOT 
require? 

The practice of allowing someone other than the cylinder manufacturer or the cylinder requalifier to stamp a star on a 
cylinder is disturbing. As the filler of a very larger number of cylinders it is troubling to think that someone other than the 
cylinder manufacturer or cylinder requalifier could place a mark on a cylinder that would double its test cycle life. 

Thank you for your response. 

John Anderson 
Airgas SAFECOR 
P.O. Box 20067 
Cheyenne, WY 82003 
Phone 1-307-778-8809 
Fax 1-307-778-7497 
john.anderson@airgas.com 
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u.s. Department 
of Transportation 
Pipeline and 
Hazardous Materials Safety 
Administration 

JUN 5 2006 
Mr. Bill Korzeniewski 
Air Liquide 
318 Hampshire Lane 
Crystal Lake, 1L 60014 

Dear Mr. Korzeniewski: 

400 Seven1h Street, S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Ref. No. 06-0093 

This is in response to your April 6, 2006 letter requesting clarification regarding the 
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to 
marking of cylinders. Your scenario is based on the marking of a cylinder with a star 
under the provisions in § 180.209(b) when the star is used to indicate the cylinder has a 
requalification period of ten years instead of five. Your questions are paraphra:>ed and 
answered below. 

Ql. Is the owner of a cylinder authorized to stamp a star on the cylinder, or is it only 
allowed to be done by the testing agency? 

Al. The cylinder owner may mark a star on the cylinder if it complies with the provisions 
in § 180.209(b ), and the consent of the testing agency that perfonned the most recent test 
is obtained. 

Q2. May an owner of a cylinder stamp a star on a cylinder that has been in service and 
there is supporting documentation that the cylinder has met all the criteria of 
§ 180.209(b)(l)? 

A2. The answer is yes, if the cylinder has not been in service over five years. Also, see 
Al. 

I hope this information is helpful. 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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