
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Kevin Anderson 
Lantheus Medical Imaging 
Building 200-2 
33 1 Treble Cove Road 
Billerica, MA 01 862 

Ref. No. 08-0282 

Dear Mr. Anderson: 

This responds to your November 10,2008 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80). Specifically, you ask for clarification 
of footnote (i) to the table of A1 and A2 values for radionuclides in 5 173.435. Footnote (i) 
provides that A2 = 0.74 TBq (20 Ci) for Molybdenum (Mo-99) for domestic use. You ask if 
this A2 value may be used for the domestic portion of an international shipment from the 
United States to Canada. 

The answer is yes. The A2 value (A2 = 0.74 TBq (20 Ci)) authorized by footnote (i) to the 
table of A1 and A2 values for radionuclides in 5 173.435 permits the use of that value for any 
domestic transportation of Mo-99 including the domestic portion of an international 
shipment. Note that the shipment to Canada must also comply with the Transport of 
Dangerous Goods (TDG) regulations, which govern the transportation of hazardous materials 
in Canada. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

arles E. Betts, 
Development 

Materials Standards 



Lantheus 
Medical Imaging 

October 29, 2008 

U.S. Department of Transportation 
Office of Hazardous Materials Technology 
Attn: Richard Boyle, PHH-23 
1200 New Jersey Avenue 
SE East Bldg. 200, 2"d Floor 
Washington, D.C. 20590 

331 Treble Cove Road 800.362.2668 
North Billerica. MA 01862 www.lantheus.com 

Dear Mr. Boyle, 

This letter is a follow up to our telephone conversation on October 27, 2008. 

I would like to make shipments, originating in the U.S., containing 20 curies of 
Molybdenum-99 (Mo-99) into Canada. 

As per the U.S. D.O.T. regulations, 91 73.435, the maximum amount of Mo-99 allowed 
during ground transportation is 20 curies for a domestic shipment. Does the word 
"domestic" imply that shipments going into Canada must follow the maximum 
requirements of 16.2 curies for non-domestic shipments? 

The Canadian Nuclear Safety and Control Act, Section 2 (d) allows for 21 curies of Mo- 
99 to be transported during a ground transportation shipment. Additionally, Transport 
Canada Regulations, Section 9.1 recognizes U.S. D.O.T. 49 CFR regulations for ground 
transportation. 

With regards to U.S. D.O.T., is it acceptable to transport 20 curies of Mo-99 into 
Canada? 

Thank you for your help in this matter. 

Sincerely, 

Kevin Anderson 
Senior Transportation Compliance Officer 




