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Ref. No. 08-0276 

Dear Ms. Busch: 

This responds to your October 30, 2008 request for clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Specifically, you ask if a petri dish covered 
with and sealed to a lid with watertight tape or parafilm that is placed in a leakproof plastic 
bag meets the criteria for a primary packaging under $ 173.199 of the HMR. 

The answer is yes. A primary or secondary Category B infectious substance (Division 6.2) 
packaging may consist of more than one packaging material or container provided the 
completed packaging and its components conform to the requirements prescribed in 
$ 173.199 that apply to the materials they contain. In accordance with $173.199, the 
completed packaging must be a triple packaging consisting of a primary receptacle, a 
secondary packaging, and a rigid outer package. For liquid Category B infectious 
substances, both the primary and secondary packaging must be leakproof. For solid 
Category B infectious substances, both the primary and secondary packagings must be 
siftproof. In addition, a 5 173.199 package must be capable of successfully passing the 
drop tests prescribed in paragraphs (d) and (h) of $ 178.609 at a drop height of at least 1.2 
meters (3.9 feet). Capability may be demonstrated using a number'of methods, including 
actual previous handling and transportation experience, design specification, or, even 
though not required, performance testing. Also, please note that under certain 
transportation conditions the petri dish may meet the HMR's definition of a sharp (see 
$ 173.134(a)(6)). Care should be taken to ensure the dishes will not cut or otherwise 
damage the secondary or outer packaging. 

I hope this answers your inquiry. 

~ h a r l e s  E. Betts 
Chief, Standards Development 

ffice of Hazardous Materials Standards 
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From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Thursday, October 30, 2008 4:04 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Request for interpretation sent 1011 5/2008 

Attachments: Request for Interpretation 10.2008.pdf 

From: Busch, Marguerite [mailto:mbusch@PAIY L.com] 
08-0276 

Sent: Thursday, October 30, 2008 1:15 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Request for interpretation sent 10/15/2008 

Is there a way to know the status of this request for interpretation (see attached response from the DOT 
website)? 

<<Request for lnterpretation 10.2008.pdf>> 

Thank you. 

Marguerite Busch 

Chief Compliance Officer 

1 10 W. Cliff Avenue 

Spokane, WA 99204 

DISCLAIMER: 
Information contained in this message may be privileged and confidential. 
If the reader of this message is not the intended recipient, be notified 
that any dissemination, distribution or copying of this communication is 
strictly prohibited. If this communication is received in error, please 
notify the sender immediately by replying to the message and deleting 
from your computer. Thank you. 
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, Your Response Has Successfully Been Sent 
The following was submitted to infocntr@dot.gov on Wednesday, October 15,2008 at 14:53:40. 

W h e  
3 173 * 175 

Category: Shippers-General Requirements for Shipments and Packagings (Sections 173.1 - 173.476) 
ZdecboU. J L b s h ~  

CommentslQuestion: Under 49 CFR 173.199, we understand that a verbal interpretation was provided to Washington State Department of Health 
personnel by Ms. Edmondson of the DOT Standards Office regarding the shipment of petri dishes for microbiology testing. Can a petri dish - with 
a complete seal around the lid with a watertight tape or parafilm - then placed in a leakproof plastic bag, be acceptable. Ms; Edmondson was 
reported to have said that the regulation was never intended to mean that primary containers must be manufactured to be leakproof or siftproof but 
that it can be rendered leakproof by means of the tape or parafilm. I am requesting a written interpretation before we change our standing 
protocols. The article in question can be seen at h t t p : l l w w w . d o h . w a . g o v k s q a l f s l l D o c u m e n t s ~ s t O 8 . p d f .  Thank you. 
Email: mbusch@paml.com 
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