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Dear Ms. Grover: 

This is in response to your request for clarification of the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (49 CFR Parts 171-180) to the University of 
Chicago's transportation of hazardous materials. You state that the University of 
Chicago is not a state agency, but that the hazardous materials are transported on 
University grounds that are publicly accessible. Your understanding of the 
HMR is that any transportation of hazardous materials within University-owned 
buildings in University vehicles, is excepted from the HMR, including vehicle 
placarding requirements, provided the materials stay within the control of 
University employees the entire time. You state that the hazardous materials are 
not being transported in commerce. 

Your understanding is not correct. Generally, transportation of hazardous materials 
by employees of a private college or university is considered commercial 
transportation for purposes of the HMR and, thus, is subject to all applicable HMR 
requirements. This includes transportation of hazardous materials on University 
grounds that are publicly accessible. Note, however, that, in accordance with 
5 171.l(d)(4), the HMR do not apply to rail or motor vehicle movements of a 
hazardous material exclusively within a contiguous facility boundary where public 
access is restricted. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have further 
questions. 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Sarah Grover 
Industrial Hygienist 
Environmental Health and Safety 
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U.S. Department of Transportation 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Applicability of Hazardous Material Regulation 

To Whom It May Concern: 

My question is regarding the applicability of the Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR 17 1- 
180) to the University of Chicago. I have reviewed the PHMSA Response Letter dated February 13, 
2004 (Reference No. 03-0326), which appears to be a similar issue. The University of Chicago is also 
not offering hazardous materials for transportation in commerce. However, the University of Chicago is 
not a state agency or local jurisdiction, as was the subject of the aforementioned letter. 

University employees, using University-owned vehicles, regularly transport University-owned 
hazardous materials between research buildings on its campus. The University's main campus is 
publicly accessible and is not guarded by signals, lights, or gates. We have posed the question of 
applicability to US DOT via telephone in the past and received the opinion that any transport of 
hazardous materials within University-owned buildings in University vehicles, provided the materials 
stay within the control uf University employees the entire time, is exempt fiom the HMR, including 
vehicle placarding requirements. I am writing now in order to get a written response from US DOT on 
this issue. 

I look forward to hearing your interpretation on the HMR as to whether it does or does not apply to the 
University of Chicago. Thank you, 

Sarah Grover 
Environmental Health and Safety 
University of Chicago 




