
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

JAN 1 4 2009 

Ms. Kelsey Stratton 
President and Founder 
GO2 LLC 
P.O. box 5633 
Breckenridge, CO 80424-5633 

Ref. No.: 08-0261 

Dear Ms. Stratton: 

This responds to your letter regarding the exceptions in 5 175.10 under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80) as they apply to canned oxygen, 
described as "Oxygen POD". 

You stated that your company's product, "Oxygen POD", contains 2 liters of 95% oxygen 
and 5% ambient air in an aluminum canister with a standard aerosol valve. The canister is 
filled to a pressure of 160 psi. The product is used solely for personal use and recreational 
purposes and is classified and described as "Compressed, gas oxidizing, n.o.s., 2.2, 
L . 3  156". Specifically, you ask whether, for personal use, oxygen in an aluminum canister 
with a standard aerosol valve, similar to other aerosol products (e.g., hair spray), can be 
carried in carry-on or checked baggage for transportation by aircraft. 

The requirements in 4 175.10(a)(l) and (2) specify that non-radioactive medicinal and toilet 
articles for personal use (including aerosols) may be carried in carry-on and checked 
baggage, and other aerosols in Division 2.2 (non-flammable gas) with no subsidiary risk may 
be carried in checked baggage. Under the HMR, aerosol means any non-refillable metal 
receptacle containing a gas compressed, liquefied, or dissolved under pressure, the sole 
purpose of which is to expel a nonpoisonous (other than a Division 6.1 Packing Group 111 
material) liquid, paste, or powder and fitted with a self-closing release device allowing the 
contents to be ejected by the gas. It is our opinion that because your product, "Oxygen POD" 
(canned oxygen) does not meet the definition in 5 17 1.8 for an aerosol and has a subsidiary 
hazard of oxidizer, it may be shipped on aircraft in carry-on or checked baggage in 
accordance with the exceptions in § 175.10. 

A hazardous material described as "Compressed, gas oxidizing, n.o.s., 2.2, UN3 156" may be 
shipped as cargo on passenger-carrying and cargo-only aircraft. The maximum quantity Fer 
package is 75 kg for passenger-carrying aircraft and 150 kg for cargo-only aircraft. The 
technical name of the hazardous material must be entered in parentheses in association with 
the basic description on the shipping paper (See 173.203tk)). Under Special Provision A14, 



"Compressed, gasoxidizing, n.o.s., 2.2, UN1956" is not authorized to be transported as a 
limited quantity or consumer commodity in accordance with 5 173.306 when transported 
aboard an aircraft. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

of Hazardous Materials Standards 



Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U. S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Ave, SE East Building, 20d Floor 
Washington, DC 20590 

October 9,2008 

Dear Mr. Mazzullo, 

Please assist me with an interpretation of 49 CFR 175.10 with regard to my 
company's canned oxygen product: Oxygen POD. A POD contains 2 liters of 95% 
oxygen and 5% ambient air in an ahminum canister with a standard aerosol valve. The 
canister is filled to a pressure of 160 psi. The product is used solely for personal use and 
recreational purposes and is classified as UN3 156. Although this is oxygen, it is such a 
small volume of oxygen and is used for personal use, similar to other aerosol products 
like hair spray. Will you please interpret this section of regulations for me to determine 
whether a POD can be carried in camy-on or put in checked baggage? 

Please let me know if you have any questions about the product in order to respond. 

Many Thanks, 

KelseY sfratton 
President and Founder 

Go2 LLC 
P.O. Box 5633 
Breckenridge, CO 80424-5633 
www. oxygenpod. com 
E-Mail : Kelsey@oxygenpod. com 
Office: 6 17-680-0499 








