
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

DEC 0 3 2008 
Mr. Bob Hayden 
Environmental Management 
Entergy Corporation 
2121 3gth Street 
Kenner, Louisiana 70065 

Ref. No. 08-0259 

Dear Mr. Hayden: 

This responds to your request for clarification of the procedures to be used when determining 
whether a mixture or solution meets the definition of a hazardous substance under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if an 
item of oil filled electrical equipment (OFEE) that contains approximately 100 gallons of a 
non-hazardous mineral oil and may be contaminated with up to 500 ppm of polychlorinated 
biphenyl liquid (PCB) is regulated as a hazard substance under the HMR. The contaminated 
oil weighs approximately 7 pounds per gallon. 

The answer is no. For the purposes of the HMR, a hazardous substance is a material, 
including its mixtures or solutions that: (1) is listed in Appendix A to the Hazardous Materials 
Table (HMT) in 5 172.101; (2) is in a quantity in one package that meets or exceeds the 
reportable quantity (RQ) list in Appendix A; and (3) when in a mixture or solution, is in a 
concentration by weight that equals or exceeds the concentration corresponding to the RQ of 
the material shown in the table in 5 171.8. As indicated in Appendix A to the HMT, the 
reportable quantity for PCB material is one pound. It would take 270 gallons of a solution 
weighing 7 pounds per gallon containing 500 ppm of PCB material to meet or exceed the RQ 
of one pound (7 X 270 = 1890; 1890 X .05 % = 0.945). The maximum amount of 
contaminated oil in the OFEE you offer for transportation is 100 gallons. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



October 15,2008 

Environmental Management 
2121 38th Street 
Kenner, LA 70065 

U. S. Department of Transportation 
Hazardous Material Information Center 

Re: DOT hazmat - shipping name for Oil Filled Electrical Equipment 

Sir: 

Entergy Services, Inc. (Entergy) requests the Department's regulatory guidance regarding 
the DOT hazardous materials proper shipping description relevant to untested 
miscellaneous oil filled electrical equipment (OFEE). These devices such as electrical 
transformers, are filled with napthenic-based mineral oil that may be contaminated with 
varying levels of Polychlorinated Biphenyls (PCBs). As noted, these OFEE units are not 
tested for PCBs by laboratory analysis, prior to shipment. The OFEE units are transported 
per USEPA's Toxic Substances Control Act (TSCA) regulations at 40 CFR Part 761, 
under a Uniform Hazardous Waste Manifest, and per those regulations, each device is 
assumed to contain greater than 500 parts per million PCB for TSCA purposes, unless the 
device is known by laboratory analytical data or manufacture data plate to contain less 
than than 50 part per million PCB, or to have been manufactured after July 1979. The 
receiving facility for the OFEE is an USEPNTSCA- permitted transformer metals 
reclamation facility which determines PCB classification status by laboratory analysis for 
each "PCB" content unknown" device upon receipt. The Uniform Hazardous Waste 
Manifest is later corrected to reflect the true PCB values for the OFEE as is allowed in 
the 40 CFR Part 76lmanifest discrepancy resolution process. ' 

Entergy's past practice regarding the transportation of OFEE has been to act under the 
DOT regulations, in accord with the same presumption of PCB content for non-tested 
OFEE. Out of an abundance of caution, and in order to provide maximum warning and 
protection to spill or accident responders, Entergy has treated the OFEE as if the oil 
contained in the OFEE (for which PCB status is unknown), is a "hazardous substance", 
under 49 CFRl71.8* However, even assuming a concentration of 500 ppm PCB, it is 
physically impossible for most of the OFEE transported in this manner to contain an RQ 
of PCBs (the OFEE would have to contain approximately 270 gallons of oil . whereas 
the largest shipped in this manner by Entergy normally contains approximately 100 
gallons of oil). Under this scenario, Entergy has used the DOT shipping name 
"RQ, UN2315, Polychlorinated Biphenyls, 9, PGIII". Based on Entergy's operational 

knowledge of the size of the transformers and PCB content of the oil, would it be more 
appropriate and accurate to ship the OFEE units described as "Miscellaneous Oil-Filled 
Electrical Equipment, non-DOT regulated"? According to the attached MSDS 
(Section 14), the napthenic-based oii in the OFEE is not regulated by DOT. 



I would appreciate your regulatory compliance guidance on this matter. 

I request that you provide me with a hard-copy response of 
clarification/interpretation on DOT letterhead regarding this issue to be forwarded 
to me at the below address. 

Thank you. 

Bob Hayden 
Entergy Corporation 
Environmental Management 
2121 3sth Street 
K e ~ e r ,  Louisiana 70065 
504-463-2497 
rhavdei1~2~!enterg~.coin 

* Although PCBs in liquid are listed on the Hazardous Materials List Special Provision 
140 of 49 CFR172.102 is applicable to that listing and provides that PCBs in liquid are 
not a "hazardous material" unless the liquid meets the definition of "hazardous 
substance" or " marine pollutant" in 49 CFR 171.8. Thus the concentration of PCBs in 
the liquid and the applicable one pound reportable quantity of PCBs becomes a limiting 
factor on whether the liquid is treated as a "hazardous material". 




