
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. John E. Martiney 
Republic Airways Holdings 
8909 Purdue Road, Suite 300 
Indianpolis, IN 46268 

Ref. No. 08-0250 

Dear Mr. Martiney : 

This responds to your letter dated October 1,2008 requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1- 180) applicable to hand held point-of- 
service devices containing lithium batteries. 

According to your letter these devices allow flight attendants to charge in-flight meals and 
beverages to a credit card. You state these devices are similar in nature to consumer 
electronic devices containing lithium batteries currently authorized for carriage aboard 
aircraft in checked or carry-on baggage in accordance with tj 175.1 0(a)(17). You request we 
revise tj 175.1 0 to permit these devices and sp&e batteries for these batteries aboard an 
aircraft. 

Since these devices are intended for use by the aircraft operator they would be appropriately 
described as operator equipment. Currently the exceptions for operator equipment in tj 175.8 
do not apply to the devices you describe and therefore would not be permitted under the 
HMR. However, we intend to discuss this matter in a future notice of proposed rulemaking. 
When we publish a proposed rule, you may comment on the rulemaking in accordance with 
the procedures in Part 1 06, Subpart B. 

In the interim, you may apply for a competent authority approval from the Office of Special 
Permits and Approvals. Procedures for applying for an Approval are in Part 107, Subpart H 
in the HMR. The Office of Hazardous Materials Approvals may be reached by telephone at 
(202) 366-45 1 1. 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Susan Gorsky V 

Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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October 1,2008 

US DOT PHMSA Office of Hazardous Materials 
Attn: Standards PHH-10 
US Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Subiect: "Personal Use" Electronic Eaui~ment 

Dear Sir I Madam, 

The airline industry is quickly moving towards the implementation and use of electronic hand 
held, point-of-sale devices containing Lithium batteries. These HHD's allow the flight attendants 
to charge passenger meals and beverages on board an aircraft in flight with a credit card instead 
of cash. The time and transaction security benefds and savings are a great help to a carrier's 
bottom line. 

As these devices are no different from the devices allowed to be carried on board aircraft in flight 
by passengers and crewmembers, we ask that this same paragraph apply to hand-held devices 
containing lithium batteries, and their spares, under the provisions of 49 CFR 175.10(a)(17), for 
use by our flight attendants. 

If any questions, please contact me. 

Sincerely 

(Signed) 
John E. Martiney 
Director, HazmatlEgA & OSHA Compliance 
Republic Aitways Holdings 
8909 Purdue Road, Ste 300 
Indianapolis, IN 46268 + 
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