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Dear Mr. Sanders: 

This responds to your letter regarding the applicability of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to a product that contains a non-pressurized gas 
that is non-flammable and non-toxic but exhibits oxidizing properties. You also ask whether 
the gas meets the definition of a Division 5.1 "oxidizer" under $ 173.127(a). 

Under $ 173.1 15(b), the definition of a Division 2.2 non-flammable, non-poisonous 
compressed gas includes oxidizing gases. This definition includes additional qualifying 
criteria such as the material must exert in the packaging an absolutepressure of 280 kPa 
(40.6psia) or greater at 20 OC (68 OF). The gas in your product does not exert the minimum 
pressure required to meet the definition of a Division 2.2 material. 

Under $ 173.127(a), an oxidizing material, or, "oxidizer," must meet the definition of either a 
solid or liquid at the time it is offered for transportation. Although the gas in your product 
may yield oxygen, it does not meet the definition of a Division 5.1 material. 

Based on the information you provided, it is the opinion of this Office that your product is not 
subject to the HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, , 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regu.latory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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From: Gorsky, Susan <PHMSA> 

Sent: Wednesday, October 01,2008 2:21 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Oxidizing gas 

From: Sanders, Gene [mailto:gene.sanders@thermofisher.com] 
Sent: Wednesday, October 01, 2008 2:10 PM 
To: Gorsky, Susan <PHMSA> 
Cc: Mayfield, John; Richard, Bob <PHMSA> 
Subject: Oxidizing gas 

Susan, 

Small details can sometimes lead to bigger questions. So at the risk of making a mountain out of a molehill, 
I'm going to ask about a seemingly trivial issue. 

Thermo Fisher has a product that contains a gas that is not toxic, not flammable, not pressurized, not 
compressed, not refrigerated, and not liquefied, but which does have oxidizing properties. The gas is not used as 
a refrigerant, dispersant, or blowing agent, nor is it part of an aerosol. As best I can determine, this gas does not 
meet the definition of a 2.1, 2.2, nor 2.3 gas. 

49CFR 173.127(a) defines an oxidizer as "a material". 173.127(a)(l)&(2) tell me that solid materials and 
liquid materials can be oxidizers, but multiple 2.2 (5.1) entries in the Hazardous Materials Table tell me that 
gaseous materials can be oxidizers, too. 

The gas is not corrosive. nor radioactive, nor pyrophoric, nor infectious, nor self-reactive, ... 
So, it appears that the product is a gas, and meets the definition of a Division 5.1 material, but doesn't meet 

the definition of any other hazard class or division. 

Is this product subject to  the HMR? 
If not, why not, since it appears to meet the definition of a 5.1 material? 
If so, what are the choices for Proper Shipping Name (PSN)? The existing HazMat Table entries that only 

have 5.1 (no other hazards) seem to all be for solids or liquids, not gases. 

From a 'common sense' perspective it may be helpful to examine two specifically listed 2.2 (5.1) materials, 
and the risks they may present when not compressed. 

1. It seems the risk from a non-pressurized glass jar of, say, UN1070, Nitrous oxide would be minimal 
(illegal if used improperly maybe, but not transport dangerous). If the glass jar is broken, the Nitrous oxide would 
rapidly disperse and be diluted, so much so that it seems almost impossible for it to start or significantly enhance 
a fire. 

2. Although pure oxygen used by medical patients has contributed to many fires, regulators to this point 
have only created HazMat Table listings for oxygen in compressed (UN1072) or refrigerated (UN1073) form. 
Perhaps this is because when pure oxygen has contributed to a fire, there has been a significantly large amount 
of it, usually compressed in a cylinder and being continuously released. Pure oxygen in a glass jar probably 
wouldn't be able to start a fire or significantly enhance a fire, just as the Nitrous oxide wouldn't either. 

My personal conclusion is that although the product technically is a 5.1 material due to regulatory wording, 
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the lack of 5.1 gas PSN's, the lack of a non-compressed non-refrigerated pure oxygen PSN, and 'common sense' 
indicate that there is no intent to regulate the product as a dangerous good (hazardous material for transport). 
But that small detail of technically meeting the 5.1 definition is not one that 'rhermo Fisher is prepared to overlook 
without your guidance. So, even though I don't think our product is meant to be subject to the HMR, I had to ask 
whether it is or isn't currently regulated. Again, is this product subject to the HMR? 

Thank you for your patience, and as usual, your continued assistance. 

Cheers, 
Gene Sanders, DGSA 
Senior Dangerous Goods Transportation Specialist 
Thermo Fisher Scientific, Customer Channels Group 
2000 Park Lane 
Pittsburgh. Pa. 15275 USA 
Gene.Sanders@ThermoFisher.com 
41 21490-8934, cell 41 21498-2458, fax 4121490-8930 
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