
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

NOV 1 9 2008 

Mr. Scott A. Ferguson 
Emerson Process Management 
835 Innovation drive 
Knoxville, TN 37932 

Ref. No.: 08-0238 

Dear Mr. Ferguson: 

This responds to your October 1,2008 request for clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80). Specifically, you ask for clarification of the 
term "manufacturing joints" as used in 8 178.5 16(b)(3) of the HMR. 

Section 178.5 16 specifies standards for a 4G fiberboard box. Paragraph (b)(3) requires 
manufacturing joints in the bodies of boxes, if part of the design, to be taped, lapped and 
glued, or lapped and stitched with metal staples. According to your letter, you manufacture a 
4G box that includes a die cut top flap with side tuck flaps. You state that the 4G box has 
passed the performance tests in Subpart M of Part 178. You ask whether the flaps must be 
taped, lapped and glued, or lapped and stitched with metal staples in accordance with 
§178.516(b)(3). 

The answer is no. Based on our review of the pictures and information provided in your 
letter, the box you manufacture satisfies the requirements in fj 178.51 6 for a 4G fiberboard 
box. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Wednesday, October 01,2008 1 115 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: CLARIFICATION ON LIN 4G PACKAGING (THIS IS COMPLETE INQUIRY - PLEASE 
DISREGARD FIRST SEND) 

Attachments: RSC-Glue Tab (l).,ipg; RSC-Glue Tab (2).jpg; Die Cut (2).jpg; Die Cut (l).jpg 

From: Scott.Ferguson@Emerson.com [maiIto:Scott.Ferguson@Emerson.com] 
Sent: Wednesday, October 01, 2008 10:20 AM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: CLARIFICATION ON UN 4G PACKAGING (THIS IS COMPLETE INQUIRY - PLEASE DISREGARD FIRST 
SEND) 

To Whom It May Concern: 

I am writing for clarification on some terminology and intent surrounding the standards for 
fiberboard boxes as described in 49  CFR 178.516 (3) "Manufacturing joints" and the applicable 
subparts. My question concerns the definition of "manufacturer's joints" - I interpret this as 
follows: the means (whether taped, glued, or stitched) in which a corrugated box body (panels) are 
closed into a square, rectangular, or some other hex shape. In the case of a regular slotted carton 
(RSC), the manufacturer includes a glue or stitch tab (typically 1 "  - 2" depending on the corrugated 
board) which is equal to the depth of the box which is used to "close" the box body. (Shown in 
attached pictures RSC-Glue Tab (l),ipg and RSC-Glue Tab (2).jpg.) 

We are looking to use another style of box (die cut top flap with side tuck flaps, as defined by the 
testing agency) that I am wishingto clarify if it meets the intention of the 49 CFR as defined above. I 
would argue that our particular style of die cut box does not have a manufacturing joint (as I 
interpret above), so the pictures (Die Cut (l).jpg and Die Cut (2). jpg) attached would not be a 
compliant UIV 4G shipping fiberboard box as it is manufactured. Additionally, this box has passed 
UN 4G testing; however, from my best understanding, the testing does not include manufacturing- 
style compliance. 

After doing some reasonable web-surfing for 4G images, I cannot find one image that is similar to 
the die cut box as pictured above. Most boxes are RSCs with taped manufacturer's joints or die cuts 
that are fabricated with a glue/stitch tab as a manufacturer's joint much as a RSC. Please clarify 
that the die cut in the picture I have provided is indeed corr~pliant as defined by 49 CFR 178.516. 

Regards, 

Scott A. Ferguscrn I PlantWeb Distribution Manager i Asset Optiniizalion 
Emerson P roces s  Management 1 835 lrir~avation Drive ! Knoxville j TN ! 37932 1 tJSA 
T'+1 065 675 2400 it2398 1 F + I  865 218 1848 
Scatt.Ferguson@Emerson.oorn 
ht'rp:!iv~~w.emerscr:process.comicptimize 












