
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

FEB 1 9 2009 
Mr. Scott Bischoff 
High Q LLC 
314 Fort Cherry Road 
McDonald, PA 15057 

Ref. No. 08-0223 

Dear Mr. Bischoff: 

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the testing of packagings containing 
hazardous materials that will be transported in accordance with the small quantity exceptions 
under 5 173.4. Specifically, you ask whether any size container may be used for small 
quantities of hazardous materials provided the maximum allowable quantity (1 oz) of 
hazardous material is not exceeded. You also ask whether the testing of the packages must be 
performed with the maximum allowed quantity of material, 30g (1 oz.) for solids and 30mL 
(1 oz.) for liquids, or whether the packaging must be filled to 95 percent capacity for solids 
and 98 percent capacity for liquids. 

For packagings used to transport hazardous materials in accordance with the small quantity 
exceptions, you are correct that any size container may be used provided the hazardous 
material in each inner receptacle does not exceed one oz. Cushioning and absorbent material 
that is capable of absorbing the entire contents of the package and that will not react 
chemically with the hazardous material must surround either each inner packaging or the 
inside of the outer packaging. The inner packagings must not be liquid full at 55 "C (131 OF) 
and must have removable closures held securely in place with wire, tape, or other positive 
means. 

With respect to the drop and compression load tests, except for bags containing solids, either 
quantity of material may be used. Section 178.602(b) specifies that for the drop and stacking 
tests, inner and single-unit receptacles other than bags must be filled to not less than 95% of 
maximum capacity (see 5171.8 of this subchapter) in the case of solids and not less than 98% 
of maximum in the case of liquids. Bags containing solids must be filled to the maximum 
mass at which they may be used. The exception in 5 173.4 for small quantities requires the 



completed package, as demonstrated by prototype testing, to be capable of sustaining drop 
and compressive load tests. The performance standard is a capability standard which must be 
demonstrated by prototype testing as required by 5 178.4(a)(6). 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



LLC 
3 14 Fort Cherry Road 
McDonald, PA 15057 
724-749-47 10 

August 20,2008 

US Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Sirs: 

I am writing to request a formal interpretation of Section 173.4 of the 49 CFR regarding 
the small quantity exception. The regulations appear to be written to allow for the use of 
any size container as long as the maximum quantity of material is not exceeded. 

If this is correct then my question is how should the container be filled for testing 
purposes? Should the testing be performed with the maximum quantity of material that 
can be shipped (30ml for liquids or 30g for solids) or does the container need to be filled 
to 98% capacity for liquids or 95% capacity for solids? 

For example, if the package is intended for liquids and consists of a fiberboard box 
containing a HDPE bottle with a maximum fill capacity of 1 liter, would the testing be 
done with 30ml of liquid inside the bottle or would it need to be filled with 0.98 liters? 

Thank You, 
Scott Bischoff 

HighQ llc. 
Email: scott@hiqhqllc.com 
Cell: (41 2) 874-9504 




